foto: Elektra

Friheten att tycka

Friheten att tycka vad man vill! En grundläggande rättighet i den mänskliga beskaffenheten. Yttrandefrihet som vi har i demokratiska samhällen. Det pratade vi om i morgonprogrammet med Elektra och Dj Juan Havana. I studion pratade vi om när någons rätt till att tycke och uttrycka sig, går över gränsen till att någon annan känner sig kränkt och förolämpad! Frågan vi diskuterade med dig som lyssnade var "Är det ok att en konstnär uttrycker sig hur han vill på bekostnad av annans kultur eller trosuppfattningar?"

"God morgon, alltså detta med kosten ni talar om tycker jag inte man ska ta åt sig. Det är just genom konst man kan förmedla sina känslor och tankar. en bild säger mer än tusen ord. Sen om bilden är lite väl extrem så får det vara så men man ska inte ta det så hårt. Att vara provocerande är ju meningen många gånger, by the way! Mysigt att höra din röst igen på radion Juan, välkommen tbx. chauu // Alma

"Man har yttrandefrihet, men att diskriminera är något helt olika saker, så nej jag tycker inte en konstnär kan måla upp vad som, speciellt inte när det berör oss"

"I Sverige har man rätt att uttrycka sig på olika sätt bara man gör detta under ansvar och tar hänsyn till de diskriminerings lagar som existerar i riket. Vilket den där svenska konstnären inte gjorde då han själv erkänt att han gjort bilden för att provocera. Den danska konstnären däremot kan man diskutera vad bilden och konstnären hade för budskap att sända ut då han själv påstår att mannen som han avbildat inte är profeten och att bilden har ett dolt budskap"

//Elektra, Godmorgon :)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista