Ehsan samlade in 50-öringar

50-öringarna tas bort!

Idag är sista dagen vi får handla för 50 öringar. Dom utgår sen och kan inte användas som valuta.

Så, vad vet vi om 50 öringen?

Vi vet att det finns motsvarande 188 miljoner kr i omlopp av dom… det är ungefärligt.

Den kopparfärgade femtioöringen, började tillverkas 1992 och upphörde den 30 september 2010.[1] Den består av en legering med 97 procent koppar, 2,5 procent zink och 0,5 procent tenn. Den väger 3,70 gram, har en diameter på 18,75 millimeter och är 1,85 millimeter hög.[1] På framsidan syns siffran 50 i mitten, med texten SVERIGE över och texten ÖRE under. På baksidan ser man Sveriges tre kronor samt årtalet längst ner. Den 15 september 2010 var kopparvärdet 53 kr/kg [2]. Myntet består till 97 procent av koppar och det ger ett kopparvärde på 19 öre per mynt eller 38 procent av myntets värde.

När dom förra 50 öringarna slutade gälla som valuta, brändes 125 miljoner (mellan tummen och pekfingret) in. Mynt som aldrig växklades.

Nu är visserligen kl över 15, så dom flesta banker har stängt. Men Det har inte hela världen. Jag ringde riksbanken innan idag och så här ligger det till.

Idag får dom INTE neka att ta emot 50 öringar. Ingen får neka 50 öringen som betalmedel idag.

Imorgon får man.

Men du får fortfarande växla in dina 50 öringar. Faktum är att det går bra att växla in 50 öringar hela vägen fram till och med 31 mars 2011.

Gott folk. 188 miljoner i mynt som vi inte ens vill ha…

Men faktum är att det är pengar och pengar kan rädda liv…

Så fast än du kanske inte hyser någon jätterespekt för dessa kopparmynt… så hoppas jag att du hyser tillräckligt med respekt för dig själv och allt annat liv… så pass att du faktiskt GÖR den där ansträngningen som det innebär.

Leta upp mynten. Sortera. donera dom till välgörenhet. Någon som behöver dom mer än du.

Någonstans där dom där mynten faktiskt GÖR en skillnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".