En av de bästa spelningarna jag sett. Redman & Method Man i Oslo 2008. Foto: Privat
Daninas måndagsblogg

Om att vara ensam tjej och få skit för det - av andra tjejer

"It's a maaaaaaaan's world" sjöng James Brown. Men det skiter jag i. Att min älskade kultur dessutom är väldigt mansdominerad är inte heller någon nyhet eller hemlighet. Men såhär har mitt liv sett ut. Many men...many many many men.

Visst tycker jag det är tråkigt att vara ensam tjej i vissa situationer. Som när ens kompis har "födelsedagsfest" och vi kommer dit och hittar cirka 15 killar som står framför en dator och ryggrunkar till varandras musik. Orka. Eller om det är förfest och fyra pers spelar FIFA och alla andra glor med öppen mun på tv:n. Och jag är den enda som är helt ointresserad.

Då är det bull som fan. När ingen vill prata med en. Men när det är ett av de tyngsta hiphopeventen i Sverige som går av stapeln så blir inte ensamheten lika påtaglig. Det är visst tjejer där. Våga inte osynliggöra den minoritet som ändå finns! 

Visst. Hiphop är grabbigt. Men i sin historia har det alltid varit ett sätt för svarta unga amerikanska män att berätta sin historia. Att man inte skippat den traditionen är inte så konstigt. Och visst har hiphopen breddats. Till att älskas av kvinnor, vita européer, homosexuella, bisexuella, tjockisar, smalisar... Alla sorters människor helt enkelt.

Självklart ska vi lyfta fram tjejerna när de är underrepresenterade. Inget snack om saken. Men ingen. INGEN skulle kalla NKTOB-BSB-konserten för en "fitt-fest" bara för 98 procent av publiken är tjejer. Där är det ingen som högt ropar VAR ÄR KILLARNA?! Varför "problematiserar" ingen kvinnodominansen?

Hiphopkvällen var i alla fall kul. Visst var det 90 procent dudes och stundtals bröligt men vadådå? Faktiskt snackade jag med många av killarna om bristen på tjejer och ALLA tyckte det vore roligare om det var mer blandat. Men vadå, ska vi börja kvotera in folk på konserter?

Alla ni som dagarna innan kommenterat det faktum att jag skulle på "snoppfest" dissade mig mer än vilken snubbe som helst på plats. Okej, jag fattar att det inte är din grej att gå på battles och se flera west coast-legender. Jag respekterar din åsikt. Men respekterar du min? Det faktum att jag faktiskt identifierar mig hiphop trots mansdominansen? Eller "förräder" jag feminismen då? Tyvärr får jag ofta sånna vibbar.

Till alla hiphopbrudar vill jag bara säga: Vi är fucking bäst! Feminism handlar om att du ska få göra precis det du själv vill utan att behöva begränsas av ditt kön. Övermånga snubbar ska inte avskräcka dig från att gå dit du vill gå. Och inte heller andra tjejer som absolut aaaaldrig skulle kunna tänka sig dela klubb med övermånga snubbar.

You do you. I'ma do me.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista