Danina i panelen om "Misstänkte Mangs i medierna" Foto: Skärmdump
Daninas måndagsblogg

"Boken kommer vara bättre - synd bara att det kommer heta 'Serieskytten'"

Förra veckan gjorde jag en liten, liten opinionsundersökning om intresset för Mangsrättegången. Frågan var: hur mycket följer du bevakningen? Flest svar fick "Inget alls. Jag skiter i".

Det tog jag med mig till panelen när Publicistklubben Södra ordnade en debattkväll om hur medierna hanterat Mangs. Och alla som stod på scen vara ganska överens om att intresset svalnat.

Men så fick jag ett sms dagen efter.

"jag bryr mig mycket om mangsrättegång. Dels för att jag känner killen som blev skjuten av han tillsammans med trez west persson men även då just för att det är malmös största rättegång. Alla nära vänner följer den med så tror intresset är stort hos malnöfolket särskilt för dem i åldern 20-30 åringar. Med vänlig hälsning, C"

Detta sms trillade in hos oss och fick mig att tänka igen. Ibland är det svårt att utgå från sig själv nämligen. Jag är nyhetsjunkie. Jag är extremt nyfiken. Jag läser allt om Mangsrättegången och följer tv, radio och alla tidningar som skriver om processen. Jag vet att alla inte är som jag.

Personligen känner jag ingen av offren, som lyssnaren ovan. Nära anknytningar till de inblandade gör ju så klart att man får ett helt annat intresse. Men vi som saknar detta - varför ska vi bry oss?

"Just för att det är Malmös största rättegång". Ja, Peter Mangs är åtalad för tre mord och tolv mordförsök. Det är historiskt. Ibland har han jämförts med Lasermannen som i Stockholm på 90-talet sköt invandrare. Eller folk som såg ut som invandrare. Grejen är att Lasermannen dömdes för ett mord och nio mordförsök. Hur vi än räknar är det färre än det som Peter Mangs står åtalad för.

Så varför känns Lasermannen värre? För att vi ser på honom i backspegeln. Han är satt i ett sammanhang. Det har skrivit en bok om honom som blivit en tv-serie som blivit förstådd. Vi har fått samhällsklimatet beskrivet för oss; 90-tal, ekonomisk kris, partiet Ny Demokratis intåg i Riksdagen, stora flyktingsströmmar från bland annat Balkan.

Det är lite som historien upprepar sig. Men skillnaderna är flera: Mangsrättegången är något som pågår just i detta nu. Tre dagar i veckan i Malmö tingsrätt. Det är kanske för nära för att vi ska orka ta in allt?
För medierna rapporterar maximalt, just av anledningen att det är en misstänkt seriemördare och de är tack och lov fortfarande ovanliga i Sverige.

I min lilla undersökning svarade näst flest "Jag lyssnar med ena örat; det är intressant men rapporteras för mycket så orkar inte hänga med". Så känner många av mina vänner. Så känner en kompis som var på Lönngatan fem minuter innan det sköts mot skräddaren där. Så nära, men ändå så ointresserad.

Många har kanske redan dömt Peter Mangs. "Han såg ju skyldig ut på den första bilden som publicerades på honom." Men. Han är fortfarande bara misstänkt och det är i rättegången åklagaren ska bevisa att han faktiskt är skyldig och inte bara ser ut att vara det.

De allra flesta av oss vill ju trots allt förstå varför. Är han rasist? Är han mentalt instabil? Varför verkar han hata invandrare? Att intresset för rättegången svalnar kanske beror på att vi inte lyckats få ett grepp om honom. Trots att det skrivits och berättats så mycket så förstår vi inte motivet.

Kanske är det svårt för att det händer här och nu. Vi vill nog hellre läsa om detta i en välskriven pocketbok. Där någon kan måla upp bilden av Malmö som en mångkulturella smätdegel som å ena sidan är så charmig, å andra sidan har sina problem. Och så 10-tal, ekonomisk kris i världen men i Sverige är det aight, en ny undersökning som visar att Sverigedemokraterna är tredje största parti i landet samt fortsatta flyktingströmmar; nu från Irak & Afghanistan.

Ja, jag tror boken kommer bli bättre. Synd bara att den kommer heter "Serieskytten" - det får dåden att låta mycket snällare än de är.

////// kan du se hela paneldebatten jag deltog i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".