Kör den seriösa programledarblicken Foto: Privat
Daninas måndagsblogg

Alla talar skånska - utom jag?!

Hugo, 4 år, har lyssnat en del på Din Gata
0:11 min

Egentligen har jag ganska lätt för att härma dialekt. Stockholmare har fått spel på mig, smålänningar tror jag hånar dem. Alla dialekter utom den jag älskar mest. Och hur går det egentligen ihop med vår slogan?

Om jag fick en hundring för varje gång jag fått den frågan...

... så skulle jag ha några hundralappar. Det här med vad som är skånska är också så extremt subjektivt. I Stockholm tycker de nästan allt i söder låter som skånska. Jag vet detta. Kan ändå inte låta bli att le (jubla inombords) när någon stockholmare säger att jag pratar skånska. Eller någon annan för den delen.

Någon lyssnare tyckte inte att det passade att jag (=folk utifrån) använde ord som "lide" eller "saarvi". Men vem är han? Inte lektor i lingvistik eller språksociologi eller vad det nu kan vara. Palla leka dialektpolis.

Viktigare är såklart personlighet och vad man säger - inte i vilken språkdräkt man säger det. Min blandade bakgrund har gjort mig till den jag är och med blandade menar jag att jag bott på ganska många ställen.

Just det har alltid fascinerat mig. Hur lång tid man ska ha bott på en plats innan man får claima den som sin egen? Jag menar; när blir man svensk? När blir man skåning? När blir man malmöit?

Jag tänker ibland på att jag bott i Malmö längre tid än jag bott i Montenegro där jag föddes. Men när man sätter dem i jämförelse så verkar åren inte spela någon roll. Och samma sak med att ha bott i Sverige i 20 år. Firade det nyss. Svensk medborgare, MVG i Svenska A+B+C. Men heter Mahmutovic...

Du som ändå stört dig på min version av skånska kan ju trösta dig med att jag bara har fyra veckor kvar som programledare. Bara att stå ut...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".