Farah bakar en kaka för många
Farahs Matblogg

Brownie med vit choklad och valnötter

Denna kakan är bra, det blir mycket och den är god, mäktig och känns som en kram från insidan. Du kan variera innehållet, till exempel byta ut valnötterna mot en annan sorts nöt eller den vita chokladen med en smaksatt choklad, kanske daim eller toblerone?

Detta receptet blir en ugnsplåt, beror på hur du skär upp den men det blir cirka 40 bitar.

Kakan:
350g mjukt smör
6dl socker
3dl kakao
1dl ljus sirap
0.5 tsk salt
6st ägg
3dl mjöl
400g vit choklad
300g valnötter

Toppingen:
3dl vispgrädde
1dl mjölk
1dl ljus sirap
1tsk malen ingefära
400g mörk choklad
Valnötter till garnering

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör och strösocker.
3. Blanda i kakao, sirap och salt.
4. Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten. Här ska du inte vispa, utan röra ner, vispar man mjölet blir kakan för kompakt.
5. Hacka chokladen grovt och vänd ner den och hela valnötter i smeten.
6. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och fyll med smet.
7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 15-25 minuter. Den ska vara lite kladdig.
8. Låt kakan svalna.
9. Toppingen: Koka upp grädde, mjölk, sirap och malen ingefära och ta av kastrullen från värmen.
10. Finhacka chokladen och rör ner i den varma gräddmjölken så att chokladen smälter.
11. Bred ut toppingen över kakan, ha på några valnötter, låt den stelna i kylen och skär sedan i rutor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".