HALLAND

Många hus bör bevaras

Betydligt fler byggnader i Halland bör märkas som kulturhistoriskt intressanta och bevaras för framtiden. Det visar en stor kartläggning som Kulturmiljö Halland gör runt om i länet.

– Tidigare har man bara inventerat delar av kommunerna. Nu försöker vi ta hela klabbet på en gång, säger Björn Ahnlund, en av antikvarierna som håller i kartläggningen.

Varför är det här viktigt?

– Det är viktigt att få ett underlag att fatta ett beslut ifrån. Men sen ska det här också spridas publikt. Hur byggnaderna är klassade ska läggas ut på nätet. Har man ett värdefullt hus sk man veta om det, säger Björn Ahnlund.

När hus byter ägare är det vanligt med omfattande renoveringar vilka kan vara mindre lyckade ur ett kulturhistoriskt perspektiv, säger Björn Ahnlund. Men efter denna stora inventering som även länsstyrelsen och kommunerna ligger bakom så har plan och byggkontoren mer att gå på.

Kartläggningen görs som ett led i riksdagens mål ”God bebyggd miljö”, och i Halland har flera tusen hus fått ny klassning enligt en tregradig skala. Den högsta innebär rivningsförbud och den lägsta att byggnaden bör bevaras och förvaltas varsamt.

Högst andel bevaransvärda hus har Hylte där 15 procent eller nästan tusen stycken fått klassning. Laholm och Falkenberg har mellan 13 och 1400 och Halmstad drygt 3 000 bevaransvärda byggnader. Kungsbacka är under inventering och Varberg blir sista kommun ut.

Satsning är angelägen säger Björn Ahnlund:

– Det är viktigt att man försöker ha någon slags kontinuitet i bebyggelsen. Att de värdena man en gång har flyttat hit för kan bibehållas, säger han.

Ingela Winstrand
ingela.winstrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista