"Går det att slå det rekordet?"

22 mars
Det var med dubbla känslor som jag missade den första omgången av Slutspelsserien. Trots att två av matcherna spelades i Skåne, fick jag i stället tjäna min kommentatorslön på allsvensk fotboll. Nå, jag ska inte klaga. Trots att Vångavallen var blåsig och planen var som vi kan förvänta oss i mitten av mars, så bjöd Trelleborg och Kalmar på en riktigt underhållande match.

Kontentan är väl annars att handbollsförbundet kunde ha valt en annan dag att sjösätta den nya slutspelsformen. Förutom allsvensk fotboll, konkurrerade SM-finalen och kvalseriehockeyn om uppmärksamheten. Och budskapet att kvartsfinalerna spelas som serier i två grupper har fortfarande inte trängt igenom till alla medier. Text-tv hade visserligen förstått det, men glömt att lagen hade med sig bonuspoäng från grundserien.

Resultaten i slutspelsserien blev väl de förväntade med ett undantag: Drotts klara seger i Skövde. Jag trodde att Ulf Sivertsson pojkar hade passerat zenit och var relativt mätta på att ha gjort en så fin grundserie.

Men tydligen finns det mer att hämta. Men så som serien är upplagd med bonuspoängen och med Drotts spelschema, så är de kommande hemmamatcherna i praktiken vinna-eller-försvinna. Drott måste slå både GUIF och Alingsås för att ha en rimlig chans till semifinal. Det blir svårt, men jag har gärna fel. GUIF var slöstartande i elitserien, men har sedan radat upp segrarna och fick nu revansch i finalreprisen mot Alingsås. Det känns som om SM-guldet blir en kamp mellan dessa båda och Sävehof.

Även damerna spelar ju slutspel. Här är det cupspel och alla kvartsfinalerna avgjordes i tre raka. Lugi har GUIF:s roll på damsidan med en lång segersvit. Men frågan är om de vinröda skånskorna kan betvinga Skövde eller Sävehof när det verkligen gäller?

I Eskilstuna fick publiken än en gång se veteranen Jan Ekman ställa sig i GUIF-målet vid ett par straffar. Finländaren är född 1967. Men det är ju ingenting i jämförelse med damslutspelet. Där fick Skurus båda ordinarie burväktare förhinder på grund av utbildning i en av matcherna mot Eslöv. Skuru ringde till förra landslagsmålvakten Anna-Lena Pihl, född 1964. Hon kunde följa med till Eslöv och gjorde några kortare inhopp. Starkt!

Anna-Lena Pihl har därmed spelat handboll i den högsta serien/slutspelet på 1970-, 1980-, 1990, 2000- och 2010-talet. Fem decennier! Går det att slå det rekordet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".