Therese

Skogslöpning med vantar på fötterna

Jag är en nörd. Jag erkänner. Det finns inte en chans att jag skaffar mig en hobby och sedan ägnar mig åt den lite sådär halvhjärtat. Nej, börjar jag med något gör jag det ordentligt.

När jag började springa blev jag genast teknisk. Här ska inte springas hur som helst, här ska springas snyggt, effektivt och skonsamt! Så jag började studera något som kallas för poselöpning. I korthet är det en biomekanisk teori som går ut på att det finns ett ursprungligt löpsteg som är skonsamt mot kroppen och som vi slarvat bort genom att klä våra fötter i klumpskor som dämpar bort alla stötar vilket gör att vi inte märker att vi landar fel och därmed kan springa hur som helst. Men i längden är det inget vidare att landa på hälen och sedan rulla över hela foten, för hällandningen skickar en jordbävning upp genom hela benet och ökar skaderisken. Dessutom är det ineffektivt eftersom vi oftast skickar fram foten långt framför kroppen och det blir det stackars benet som ensamt måste släpa oss framåt.

Posetekniken lyfter istället fram ett löpsteg där vi landar med foten rakt under kroppen (något som i princip gör det omöjligt att landa på hälen, försök själv får du se) samtidigt som vi lutar oss något framåt och då blir det gravitationen som tar oss framåt. Du kommer landa någonstans mitt på foten, med något böjt knä, och du kommer inte ha tid att sträcka ut dina ben rakt framåt och bakåt och då slipper du slösa bort massa värdefull energi på att samla ihop dem igen. Dina ben kommer istället snurra som ett tjusigt litet hjul inuti en liten, liten låda vars väggar finns strax bakom rumpan och max en lårlängd framför dig. Det här sättet att springa kan man finna hos små barn som leker, särskilt om de springer barfota.

Kikar du på riktigt snabba och bra löpare, inte bara i sprint utan också på långa distanser som maraton, så är det varianter av det här löpsteget du kommer se. Haile Gebrselassie är ett bra exempel.

Hur som helst, jag gör mitt bästa för att springa snyggt, skonsamt och effektivt. Och då behöver man inte skor med en traktorsula under hälen. Därför har jag skaffat mig skor som ser ut som handskar, och känns som det också. Bara en tunn, tunn sula som mest är till för att skydda fötterna mot vassa stenar och grejer. I skogen igår med mina springvantar på kände jag mig som en femåring, lycklig, lätt och busig!