Superettan halland

Intervju med lagets sista utpost

4:12 min

För Halmstad Bollklubb var 2011 ett år man helst vill glömma. Laget kom överlägset sist i Allsvenskan och spelar i år i andradivisionen för första gången på 20 år. En av få ljusglimtar i HBK förra säsongen var en 22-årig målvakt som gillar att fiska på fritiden. Vi träffade HBK:s Karl-Johan Johnsson och pratade om hur det är att vara lagets sista utpost.

– Man har ju valt själv att vara målvakt och då vet man vad det kan bli för konsekvenser om man gör ett misstag. Det är inte som om en anfallare tappar bollen och de ställer om och det inte blir mål på det. Men om en målvakt gör ett misstag så blir det ofta ett mål i baken. Man måste vara ganska stark mentalt, och det tycker jag att jag är själv. Jag själv har tagit ganska många motgångar och blivit stärkt av det. Världens bäste målvakt gör också misstag, alla är människor och vi gör människor.

Är det några speciella motgångar du tänker på?
– I Hallandslaget när jag precis blivit målvakt gick det inte bra. Sedan har man gjort några grodor i matcher som man kommer ihåg fortfarande, det sätter sina spår. Men man får försöka se det positivt och gå vidare.

Tre segrar på 30 matcher. Det var Halmstad Bollklubbs bittra facit i Allsvenskan förra säsongen. En turbulent period för klubben med nyförvärv som floppade och ett tränarbyte mitt under säsongen. För Kalle Johnsson innebar det att han blev förstemålvakt och lagkapten när Jens Gustafsson tog över laget.

– Det stod mellan mig och Richard Magyar. Sedan blev det som det blev, jag blev lagkapten och fick vara det resten av säsongen. Det kändes så klart bra. Att ta ansvar för hela gruppen och bära laget på sina axlar i både med- och motgång, det var ju mest motgång. Det var inte så stor skillnad, jag fortsatte göra det jag gör på planen att snacka och pusha mycket, det är väl så en kapten ska vara.

Får du behålla kaptensbindeln den här säsongen?
– Nej, det tror jag inte. Johnny Lundberg är tillbaka från skada. Han var kapten innan, det är nog ganska självklart att han tar över det.

Hur känns det?
– Det är inga problem. Johnny är en bra kapten, så det har jag inga problem med.

Kalle har ett år kvar på kontraktet med Halmstad. Trots degraderingen till Superettan i år, var det aldrig aktuellt att lämna klubben.

– Ett år i Superettan är ingen katastrof. Det jag behöver är att spela matcher, särskilt seniormatcher. Bara att gå till en allsvensk klubb för att gå till en allsvensk klubb och kanske få en konkurrenssituation och sitta på bänken eller spela B-lagsfotboll fanns inte i mina och min agents värderingar. Det var ett ganska självklart val att stanna.

Vad tror du om HBK:s chanser i Superettan?
– Vi får hoppas på bra. Vi har inte sagt någon position vi ska komma på utan vi ska bli det jobbigaste laget och sedan får vi se vart det bär. Men vi har en bra känsla i laget i alla fall.