Bild från läktarplats. Foto: Marcus Johansson

"Besvikelsen är stor"

Hallandsderbyna har alla fotbollsintresserade i Halland med anknytning till de tre lagen gått och väntat ända sedan i höstas när det stod klart att Bois, FFF och HBK alla skulle mäta krafterna i Superettan 2012.

I torsdags var det dags för eldprov ett och jag var både förväntansfull och nervös. Det var inte enkelt att fokusera på arbetet utan jag väntade bara på att klockan skulle ticka så jag kunde ratta de tre milen upp till Varberg. Min kollega på arbetet frågade mig på kafferasten om jag var nervös, han sade att jag såg kritvit ut i ansiktet.

Flickvännen hemma tyckte jag såg sammanbiten ut. Nog märktes det att jag inte var i vilket tillstånd som helst. Det är både glädje och lidande med att följa ett fotbollslag så där passionerat, ett derby innebär samma nervositet inombords som vid en uppkörning. För mig mycket mer antagligen.

När jag slutat arbeta var det en snabbdusch som gällde, sedan hämtade jag upp en polare som skulle hjälpa till att förbereda tifot på Påskbergsvallen. Vi kände att det var en speciell känsla i luften när vi klev ur bilen väl framme i Varberg.

Till en början var vi ett fåtal tappra på Black Pearl innan en av supporterbussarna anlände till Varberg. Vi gav resenärerna i denna ett varmt välkomnande med bengaler medan FFF-ramsorna ekade i Varbergs centrum. När uppladdningen satt igång så smått blev jag uppringd av Radio Halland som ville höra mina tankar inför matchen. Samtidigt intervjuades min bloggkollega från Bois, Daniel.

Läste att du var orolig över om du skötte dig i intervjun. Jag försäkrar dig om att du kan leta upp klippet och lyssna på dina ord med gott samvete. Jag sade själv att jag trodde på en match med mycket kampvilja, att 1-1 nog var ett ganska gångbart resultat, men att jag givetvis hoppades att mitt lag skulle dra det längsta strået.

Så småningom var det dags att dra iväg till arenan för att rodda med tifot. Förberedelserna stördes en hel del då det inte finns någon parkering i anslutning till bortasektionen. Efter mycket tjafs fick vi köra genom cykelvägen fram till bortasektionen och lämna av materialet. 

Kändes som tifot blev lyckat till slut. Matchen satte igång, men någon stenhård kamp var det inte tal om ute på planen. Inget av lagen presterade någon speciellt bländande fotboll, men Varberg var det bättre laget i första halvlek utan att för den sakens skull imponera något nämnvärt. Deras segermål kändes onödigt.

Man blir grymt besviken att inte spelarna tänder till och bjuder upp mer i en match av denna dignitet. Det säger väldigt mycket att vår första riktigt farliga möjlighet kom först i slutminuterna. Jag och många med mig är negativa till att enbart köra med en anfallare, vi väger på tok för lätt framåt.

Tre raka förluster och oron börjar faktiskt sprida sig. Det som är mest kusligt är att vi igår inte bara hade en dålig dag på jobbet, det har lyst igenom i samtliga matcher hittills att det brister här och där.

En förlust i denna match med så mycket prestige inblandat svider extra mycket, man får vara glad att man inte träffar på mängder av Bois-supportrar på arbetet en sådan här dag. Om det inte var roligt på planen så var det i alla fall väldigt härligt med så många gulvita samlade på samma sektion.

Över 400 FFF-supportrar på bortasektionen hör inte till vanligheterna. Att derbymatcherna kommer visa sig vara ett lyft för den halländska fotbollen råder det inga tvivel om, men idag känns det bara så där fruktansvärt tungt. Vi kommer dock igen förr eller senare var så säkra.

FFF – I med och motgång!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".