Superbloggen

"Denna ständiga ojämnhet"

Efter derbysegern mot HBK var självförtroendet på topp, jumbolaget Umeå skulle vi besegra utan några större problem tänkte nog de flesta, inklusive FFF-spelarna. Jag var inte lika säker när vi begav oss mot Umeå redan två dagar inför match.

Resan var planerad sedan länge, från början skulle matchen spelats på lördagen, men på grund av en stor ungdomsturnering på T3 Arena flyttades matchen fram till söndagen istället. Jag och min ständige reskamrat på bortaresorna valde ändå som planerat att flyga upp på fredagmorgonen. Det kan tyckas klent av oss att inte uthärda de 115 milen i bil, men jag känner att vi bevisat vår styrka i att resa långväga för FFF, därför flög vi med gott samvete från Landvetter via Bromma upp till Umeå. Väl framme blev vi hämtade av ”Fraktion Norrland” där vi fick sova under helgen (stort tack!). Vi var snabba med att smälla upp FFF-stickers så lokalbefolkningen inte ska glömma att vi varit på besök.

Fredagskvällen ägnades till stor del åt FIFA-lir, givetvis förtärdes en och annan öl i sällskapet. Lördagen inledde vi med fotbollslir, undertecknad hade givetvis den gula matchtröjan på sig vid detta tillfälle. På kvällen intog vi en pub vid namn Pipes Of Scotland med många lockande ölsorter. Den typen av pub hade jag gärna haft här hemma i Falkenberg. Jag bestämde mig efter rekommendation från min reskamrat att ge mig på den tjeckiska ölen Budvar. FFF-halsdukarna var givetvis med ute på staden kvällen innan match. Det är väl detta som kallas invasion? I sann FFF-anda beställdes det även in en flaska skumpa.

När vi vaknade upp på söndagen var det molnigt och runt tjugo grader varmt. Helt okej förutsättningar för match i Superettan. Känslan var på matchdagen precis som innan att detta var en match där vi bara ska vinna, något annat finns inte på kartan om vi ska ligga på övre halvan. Bortasektionen på T3 arena är en liten bur i hörnet av huvudläktaren. Givetvis en ståplatssektion som brädar den på Falkenbergs IP. I övrigt en fin arena med rejäla läktare på långsidorna. Fyra personer var vi på bortasektionen som försökte bära fram vårt lag, tyvärr var det allt annat än en galaföreställning vi fick se. Insatsen mot HBK var som bortblåst, tändningen var lika med noll hos de gulvita spelarna och Umeå fick göra lite som de ville ute på planen. Under den första halvleken kändes varje anfall för hemmalaget livsfarligt. FFF-spelarna lär ha ställt ut skorna och trott att UFC ändå inte kommer hota på något vis. Nonchalansen var total och som supporter skämdes man nästan över den usla insatsen. Markeringen på 1-0 målet efter nio minuter var katastrofal. När Stefan Rodevåg kvitterade efter en halvtimmes spel fick vi tillresta lite hopp om att matchbilden skulle förändras. ”Rode” sprang fram till oss och ropade ”nu vänder vi det här”. Givetvis en skön känsla där.

Umeå återtog rättvist ledningen nio minuter senare. 2-1 underläge i paus, men i ärlighetens namn hade 4-1 speglat den första halvleken bättre. I den andra halvleken är det Umeå som återigen tar tag i taktpinnen direkt. Vi har bara en riktigt bra kvitteringschans när Victor Sköld kommer fram vid ett tillfälle. 2-1 står sig och det var inget tvivel om att vi inte var värda poäng denna dag. FFF har år efter år väldigt svårt att hålla en jämn nivå vecka efter vecka. Vi kan ta oväntade skalper mot lag i den absoluta toppen, men samtidigt åka på oförklarliga förluster mot bottenlagen. Flera säsonger i rad har vi varit väldigt ojämna och man har vant sig vid att kastas mellan hopp och förtvivlan hela tiden. Kanske kommer serietvåan BP hemma på lördag passa oss mycket bättre? Jag skulle inte bli förvånad alls om vi kniper tre poäng där. Oavsett hur ojämna FFF är så älskar jag den här klubben och några dagar efter UFC-matchen är nytt hopp ingjutet. Helgen i Umeå var väldigt trevlig, men matchen i sig vill jag bara glömma.

På lördag är det som alltid uppladdning på Hertings Krog. Vi ses över några kalla och bygger upp stämningen inför matchen, sedan är det stenhårt ös som gäller på Falkenbergs IP – Kriga gulvitt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista