Kameran som håller koll på hastigheten

ETER onsdag 8 november

Så funkar hastighetskamerorna
Numera finns det två stycken automatiska hastighetskameror på Gotland. Men det finns fortfarande många frågor om hur kamerorna fungerar, till exempel vem som får betala om någon annan kör för fort i din bil? Eter har pratat polis inspektör Daniel Åhlén:


Reporter tomas.ardin@sr.se


Arabiskt namn gör det svårare att hitta jobb
Det är enklare att få ett jobb om du heter Svensson än Khalid.  Forskare vid högskolan i Kalmar gjorde ett test bland olika arbetsgivare där man skickade ut jobbansökningar till olika företag för att se vilka reaktionerna var. Ansökningarna var helt identiska men namnen var olika, en hade ett arbiskt namn, den andra ett svenskt. Studien visade att 30 procent av arbetsgivarna valde bort arbetssökande med arabiska namn. Vi har pratat om det här med en arabisk kille som går på scenskolan i Visby.

Reporter karin.frimodig@sr.se


Vem bestämmer vad du ska heta?
Hur vanligt är det då att personer på Gotland med utländsktklingande namn väljer att byta?
Och får man egentligen heta vad som helst?
Eter har pratat med Margareta Ronqvist på Skatteverket för att ta reda på mer om det här med namnbyten.

Reporter karin.frimodig@sr.se


Sportfiskare kritiska till dagens fiskeripolitik
Sportfiskare från Sverige, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Ryssland och Tyskland har varit samlade till konferens i Visby. Här har de bland enats om ett gemensamt uttalande om politiken som påverkar östersjöfisken. Efter avslutad konferens åkte de ut till stranden vid Ygne fiskeläger för att prova på havsöringfisket på Gotland.

Reporter jonas.neuman@sr.se


Kanske kommer Carolina Klüft?
Nästa sommar ska det bli landskamp i friidrott på Gutavallen. Sverige, Finland och Estland ska mötas i sjukamp och tiokamp. Kanske kommer Carolina Klüft hit?
Eter har besökt presskonferensen inför den stora händelsen.

Reporter tomas.ardin@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".