ETER måndag 13 november

Mycket pengar till att avslöja fusket
Av 475 granskade ärenden var det fyra som ledde till polisanmälan. Det blev resultatet av Försäkringskassans granskning av uttaget av tillfällig föräldrapenning. Försäkringskassan på Gotland har fått pengar motsvarande
tio ettårsarbetande för att avslöja fuskandet. Det gäller allt slags fusk, inte bara föräldrapenning utan alla försäkringskassans ärenden på ön och även utlandsärenden.
Men ändå, står dessa pengar i rimlig relation till det faktiska fuskandet?
Länsdirektör Inga-May Engberg säger så här:

Reporter karin.frimodig@sr.se


Lättare att ställa krav på arbetslösa
Finansminister Anders Borg vill göra det enklare för arbetsförmedlingen att sätta krav på de arbetslösa. Den arbetslös som inte söker jobb tillräckligt aktivt ska bli av med en dagsersättning, är det nya förslaget. Vi träffade Jan Muthas på arbetsförmedlingen i Visby och han anser att de här kraven redan finns, så det nya förslaget är egentligen ingen större förändring.

Reporter tomas.ardin@sr.se 


Var femte gotlänning har blivit klokare
Vi fortsätter vår serie som handlar om vad EU-medlemskapet har betytt för Gotland. Här handlar det om olika former av vidareutbildning som bekostas med Eu-pengar. Närmare 12 000 personer på Gotland har fått någon form av vidareutbildning genom det som kallas Växtkraft mål 3, som finansierats av EU:s socialfond. Här hör du Eva Jupiter som fördelat pengarna och en av de som fått utbildning, Christopher Keyune.

Reporter karin.brindt@sr.se


Uppvaktning av en minister
En gotländsk delegation uppvaktade under måndagen infrastrukturminister Åsa Torstensson. Uppvaktningen handlar om framtidens färjetrafik och oron för långsammare trafik till och från fastlandet. Här hör ni kommunalrådet Eva Nypelius (c).

Reporter lars.eskelind@sr.se


Diskussion om turismen
I Roma var det under måndagen ett forum som handlade om natur- och kulturturism. Meningen är att alla intresserade ska få lämna sina tankar på hur turismen ska utvecklas.

Reporter tomas.ardin@sr.se

 


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".