Mat från en soptunna

ETER tisdag 21 november

Mat från soptunnorna
När affärerna stängt och mörkret fallit, beger de sig i väg, till soptunnorna utanför affärerna som varje dag fylls på med mat som affärerna inte längre vill ha. De kallas för dumpster divers ( containers dykare), de som tar delar, eller all sin mat från affärernas soptunnor för att de tycker att det är fel att maten slängs. Eter följde med när två personer skaffade sin mat på det här sättet.


Reporter karin.frimodig@sr.se


Stefaan De Maecker ordförande i miljöpartiet på Gotland, kommenterar reportaget som handlar om ungdomar som äter mat ur soptunnor för att  protestera mot att vi slänger bort mat som egentligen kan ätas upp.

Reporter lars.eskelind@sr.se


Säkerhetspolis på ön kan bli vanligare i framtiden
Det kan bli vanligare att vi får se säkerhetspolisen på Gotland. Regeringen ger nämligen 100 miljoner extra för att möta framför allt terrorhot. Idag har Säkerhetspolisen en budget på 700 miljoner och ökningen med 100 miljoner kommer snabbt att få effekter. En av Eters många reportrar har besökt Säpo i Uppsala. Och träffat regionchefen Torbjörn Ekblom, som är regionchef för Säpos övre mellersta enhet, där Gotland ingår.

Reporter lucas.linné@sr.se


Svårt att uppnå miljömålen
Riksdagen har beslutat att vi i Sverige ska förbättra miljön på flera områden fram till år 2010. I bakgrunden finns bland annat FNs Kyoto-protokoll om minskade utsläpp. Länsstyrelsen på Gotland satte dessutom upp egna miljömål för ett par år sen. För att se om de olika målen är på väg att uppnås så har länsstyrelsen nu sett över hur det ligger till. Det visade sig att det inte går så värst bra, även om Gotland är bättre än landet i genomsnitt. Emilie Vejlens på länsstyrelsen har sammanställt lägesrapporten om miljömålen:

Reporter jonas.neuman@sr.se


Mer information om Alfred Nobel
Alfred Nobel var en framgångsrik vetenskapsman som nog de flesta har hört talas om. Idag ska vi få veta ännu mer om Nobel eftersom en vetenskapshistoriker besöker ön för att prata om Nobel.

Reporter tomas.ardin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".