ETER onsdag 22 november

Massor av mat slängs varje vecka
Livsmedelsaffärerna på ön slänger dagligen bort varor som enligt de själva inte håller god kvalitet. Eter besökte en ICA-affär som berättar hur mycket som de slänger varje vecka. Det kan exempelvis handla om 3-400 kg frukt och grönsaker i veckan.

Reporter karin.frimodig@sr.se

Rebecka Engström är filosofie doktor i miljöstrategisk analys. Hon har gjort studier om hur mycket mat som slängs bort inom storhushåll och restauranger. Ungefär 20 procent av maten slängs.

Reporter lars.eskelind@sr.se


Friskvård lönar sig - för alla
Anders Glifberg och Janne Sandberg startade ett företag för att sälja friskvård till andra företag. Många företag ger sina anställda friskvårdspengar, men det är inte alla som utnyttjar det. Ofta är det bara de som redan motionerar på sin fritid som använder företagets friskvårdspeng. Det insåg Anders Glifberg och Janne Sandberg som nu får fler och fler kunder. Och deras kunder tjänar pengar på att de anställda är friskare.

Reporter tomas.ardin@sr.se

Första mötet för länsstyrelsens ungdomsråd
Idag var det dags för det första mötet med länsstyrelsens ungdomsråd. I ungdomsrådet ingår två elever i årskurs åtta eller nio från varje högstadieskola på ön. Syftet med rådet är bland annat att få barn och ungdomar att intressera sig för de lokala beslut som fattas. Landshövdingen Marianne Samuelsson berättar om varför hon tycker att det är viktigt att får reda på vad barn och ungdomar tycker:

Reporter karin.frimodig@sr.se

Skridskosugna i Roma får vänta ett tag till
Det har varit ovanligt varmt hittills i höst och det ställer till det för alla isälskare. Ska man åka skridskor i Roma så får man vänta ett tag till.

Reporter tomas.ardin@sr.se