Eter onsdag 29 november

De vill laga sin egen mat
I Gotlandsnytt i morse berättade vi att kommunen återigen skall se över  den offentliga mathållningen på ön. 
När kommunens företrädare talar om mat till det offentliga Gotland handlar det förstås oftast om ekonomi, transportproblem och näringsvärden i den prefabricerade produkten mat. Men för människan har mat och matlagning ett värde som är så mycket större än det som kan räknas i kronor och näringsvärden. På förskolan Persgränd diskuterar man överhuvudtaget inte nya rationaliseringar i mathanteringen, där har man vänt på frågeställningen och  tagit upp kampen om att åter få laga sin egen mat på förskolan, en rättighet som man förlorade för 10 år sedan.
Förskolläraren Helena Nilsson förklarar:

Reporter tomas.ardin@sr.se 


En väntad utveckling
Berit Lundmark är universitetslektor i kostvetenskap vid Uppsala universitet. Hon menar att just utvecklingen av fler och fler storkök är ganska väntad:

Reporter lars.eskelind@sr.se


En titt på Alléskolans toaletter
Enligt en enkät som delats ut till femteklassare på Gotland så trivs eleverna bra i skolan och är nöjda på många områden. Men givetvis är femteklassarna inte nöjda med allt. Nära hälften av femteklassarna på Gotland tycker inte att toaletterna är tillräckligt rena.
Hur illa är det då egentligen?
Eter träffade femteklassarna Markus Karlbom, Elina Hörling, Caroline Hallgren och Elin Zetterström som visade oss sina toaletter på Alléskolan:

Reporter karin.frimdig@sr.se


Vad är egentligen korvskinn?
Det kom en fråga från en av våra lyssnare som handlar om korvskinn. Vad är egentligen korvskinn? Vad består det av?Förr gjorde man ju korvskinn av tarmar, men så är det väl inte numera?

Reporter lars.eskelind@sr.se


Ungdomar visar upp sina alster
På ungdomens hus i Visby är det en ny utställning där ungdomar visar upp sina alster. Eter begav sig dit.

Reporter tomas.ardin@sr.se