Eter torsdag 30 november

Eksta är årets socken 2007
Möt kustborna i årets socken om vad de tycker om utmärkelsen och sin hembygd.

Reporter lina.lindkvist@sr.se


Utländska bolag pratar gasledning
Idag besöks Gotland av det utländska bolag som vill bygga en gasledning från Ryssland, förbi Gotland och ner mot Tyskland.
Bolaget Nord Stream vill bygga en 120 mil lång gasledning från Viborg i Finska viken till Greifswald i Tyskland. Ungefär mitt på ledningen, fem mil från Fårö vill de bygga en 35 meter hög underhållsplattform.

Reporter jonas.neuman@sr.se


Toaletterna är smutsiga trots att de städas varje dag
Igår berättade vi i Eter att de gotländska skoleleverna är ganska nöjda med sin skola, men det som eleverna tycker är sämst är toaletterna. Ofta är de ganska smutsiga och det är inte så kul att gå in där. Vi har idag träffat en av de som städar toaletterna på skolorna och det är heller inte så roligt alla gånger. Eter träffade Monica Karlsson som arbetar som lokalvårdare på Södervärnskolan hon kan hålla med eleverna om att det kan vara lite smutsigt...fastän hon städar.

Reporter karin.frimodig@sr.se


Follingbo sjukhus blir äventyrshus
Gamla Follingbo sjukhus ska omvandlas till ett äventyrshus. Kommunen säljer fastigheten och meningen är att det ska bli ett s.k Boda borg-hus. Konceptet med Boda borg startade för ett tiotal år sedan utanför Sundsvall där man gjorde om ett gammalt hus till ett sorts äventyrscenter för barn och vuxna. Vi har  pratat med Ove Walther vd Boda borg international AB.

Reporter lars.eskelind@sr.se


Så ska julens ljusstake se ut i år
På söndag är det meningen att man ska ha adventsljusstakarna i fönstren och varje år kommer det fler och fler modeller på hur belysningen ska se ut. Det är inte bara sjuarmad ljusstake och en stjärna längre. Eter tog sig till en elaffär för att spana in trenderna i år.

Reporter tomas.ardin@sr.se