Eter måndag 4 december

Vem ska jobba till jul?
Nu när vi passerat första advent med skyltsöndagen börjar det verkligen kännas att julen närmar sig. Och julen är inte bara ett överflöd av mat och mer och dyrare presenter än någonsin tidigare. Julen betyder också några extra lediga dagar att umgås med släkt och vänner - utom för dom som måste jobba. För det är många affärer som håller öppet in i det sista, vi på Radio Gotland sänder även på julafton. Poliser måste jobba - och på lasarettet är det många som jobbar på jul och nyår. Carina Bucht är chef för ortopedkliniken på lasarettet. Och hon har lyckats få ihop årets helgschema tack vare flera nyutbildade timvikarier:

Reporter jonas.neuman@sr.se

Föräldrardagar har förtur i jul
Den som tar föräldraledigt i jul och nyår är enligt lagen garanterad ledighet - även om de andra på jobbet vill ha semester. Vi har pratat med bland andra Gunilla Lickander som är undersköterska på ortopedkliniken på lasarettet:

Reporter jonas.neuman@sr.se

Etanolfabrik dyrt men lönar sig i längden
Satsa på en etanolfabrik  i Slite - det blir dyrt men kommer att löna sig i framtiden. Det hävdar forskaren Fredrik Fogelberg som utrett sockerbetsodlingens framtid på Gotland och som nu är nu klar med sin förstudie. Så här säger Fogelberg vad han hade gjort om han fick bestämma om den gotländska sockerbetsodlingen.

Reporter tommy.lundberg@sr.se

Flytta gärna hit!
Kommunen har gjort en undersökning om vad gotlänningarna tycker om den kommunala servicen. Undersökningen visar att gotlänningarna är nöjda med att bo på Gotland och att de gärna rekommenderar andra att bo här. Men samtidigt är man lite missnöjd med arbetstillfällen och boendet. Kommunstryrelsens ordförande  Eva Nypelius säger så här om undersökningsresultatet:

Reporter karin.frimodig@sr.se

Wachenfeldt slutar som kommunal chef
Efter sex år slutar Jan von Wachenfeldt sitt uppdrag som chef för kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning.

Reporter lars.eskelind@sr.se