Göran Blomgren är avdelningschef på kommunens tekniska förvaltning.

Eter torsdag 14 december

Vatten, vatten, vatten bara vanligt vatten
De senaste dygnens regionala nyhetssändningar har fyllts av rapporter från översvämningarna i Västsverige. I bland annat Viskan ökade vatten nivån med en halv meter mellan den elfte och tolfte december och vattnet  fortsätter att stiga. Nu undrar vi på Eter så klart om något liknade skulle kunna hända här på Gotland. Göran Blomgren är avdelningschef på kommunen tekniska förvaltning och han säger så här:

Reporter karin.frimodig@sr.se

Kråkkfåglarana invaderar Hemse
Flera lyssnare har hört av sig och berättat om de jättelika horderna av kråkfåglar som invaderar bostadsområden runt om på Gotland. Det rör sig om kajor, kråkor och råkor, som i stora flockar övernattar i träden vid torget i Hemse. Vi har pratat med Carina Thomasson som i våras skickade in ett medborgarförslag som gick ut på att ta bort några av de större träden i centrala Hemse för att lura iväg fåglarna.

Reporter lina.lindkvist@sr.se

Köttdetaljer och hela kroppar i butikerna
Nu ska det i fortsättningen gå att köpa gotländska köttdetaljer och hela kroppar att i butikerna. Almi har kommit överens med slakteriföretaget Swedish Meats att det skall gå att få tillbaka styckningsdetaljer och hela djurkroppar som är märkta med gotländskt kött och även med gårdsnamnet från slakteriet i Skara dit köttet skall skickas.

Reporter tommy.lundberg@sr.se

Varför har flygvärdinnor inga efternamn?
Vi på Eter har länge funderat över en sak.
När man flyger får man höra både för och efternamn hos både styrman och hos kaptenen. Men när flygvärdinnan ska presentera sig själv blir det oftast till exempel bara; Anna, Eva eller Börje.
Ann-charlotte Strandberg är utbildare för cabinpersonal och hon säger så här:

Reporter karin.frimodig@sr.se

Datorer till by i Ukarina
Gammalsvenskby i södra Ukraina grundades i slutet av 1700-talet av ättlingar till svenska bönder som deporterades från Dagö. Idag lever knappt 3000 människor i och omkring byn. En svensk som länge varit engagerad i hjälparbete i byn är Lolo Sturén, som nu senast med hjälp av Gotlands kommun lyckats plocka ihop ett 40-tal kompletta datorer till byns skola. Han berättar om datorprojektet och de många andra behov som finns i Gammalsvenskbyn:

Reporter lina.lindkvist@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".