ETER TISDAG 8 MAJ

Langning ska stoppas med ny metod
Poliser på Gotland oroar sig över att öns ungdomar super och slåss. Därför har de börjat jobba efter en metod som har arbetats fram av polisen i Växjö. Där har de på två år lyckats minska drickandet och våldet bland ungdomar genom att sätta fast flera langare.
Här berättar Växjöpolisen Jan Aschan om projektet och Anders Särland vid Gotlandspolisen pratar om hur polisen på ön ska arbeta.

(Kl. 15:07)
Reporter jonas.neuman@sr.se

Eter pratade med några ungdomar om hur lätt de kan få tag i alkohol och om de kan tänka sig tjalla på den som langar. Gymnasieeleverna Mattias Henningsson och Sara Pettersson.

(Kl. 15:17)
Reporter tomas.ardin@sr.se


Vattnet är tillbaka
Snart kommer öns dricksvatten åter att analyseras på Gotland. Efter att Cementa slutade analysera vattenprover har de gotländska vattenproverna skickats till fastlandet och det har blivit dyrt. Men nu färdigställs en vattenanalysavdelning på Visby lasarett, där vattnet skall analyseras.

(15:51)
Reporter lasse.ahnell@sr.se


Sida utmanar för bättre klimat Sidas Östersjöenhet, i Visby utmanar alla andra statliga myndigheter på Gotland att bli ”klimatneutrala”.
Det handlar om att öka medvetenheten om vilken påverkan på klimatet olika utsläpp har. Alla kan göra något för klimatet, anser Anna Tjärvar, miljöhandläggare på Östersjöenheten.
Thomas Johansson,chef på Sidas Östersjöenhet, tycker att det är självklart att klimat-initiativet kommer just från Östersjöenheten.

(Kl. 15:37)
Reporter katarina.hedstrom@sr.se


Stämda gitarrer på Säve
Under tisdagen hölls en konsert på Säveskolan i Visby.
Det var elever från musikutbildningen Ella i Fårösund som bjöd på underhållningen.

(Kl. 16.12)
Reporter tomas.ardin@sr.se