ETER TISDAG 15 MAJ

Ny tidning letar nya läsare
”Aldrig har det väl varit så många som vill bygga på Gotland som just nu. Förra året fick stadsarkitektkontoret in 2 000 bygglovsärenden.” Så skriver stadsarkitekten Carin Johanson på ledarsidan i den nya tidningen - Etapp.
Hon vill att fler skall diskutera Gotlands utveckling och hon tror att den nya gratistidningen kan väcka intresse för byggandet på ön. Tidningen kommer inte att nå hushållen genom brevlådan - utan finns för avhämtning på öns bibliotek.
Eter var förstås med när de första exemplaren delades ut idag.

(Kl. 15:48)
Reporter katarina.hedstrom@sr.se


Eftertankens kranka blekhet
Under måndagen kom beskedet att arrangörerna av motorcykeltävlingen Gotland Grand National ställer in årets tävling. Anledningen är brist på pengar. Organisationskommittén uppgav under måndagen att de hade begärt hjälp från gotländska företag utan att få något gensvar. Men för både sponsorer och turistbranschen kom beskedet som en total överraskning.
- Vi kanske borde ha varit tydligare, säger Curt Jörholt i organisationskommittén för GGN. 

(Kl. 15:07)
Reporter tomas.ardin@sr.se


Eter ringde också till Tommy Höglund, tävlingsansvarig för Vasaloppet, för att höra hur de arbetar med ekonomin och samarbetet med lokala företagare.

(Kl. 15:17)
Reporter lars.eskelind@sr.se


El i land - en bristvara för avgasande fartyg
Ett stort fartyg som ligger i Visby hamn har ofta hjälpmotorerna igång för att kunna ha el i båten. Det innebär att motorerna spyr ut avgaser över hamnområdet.
Ett alternativ vore att ta el från land istället, men det går inte eftersom den kapaciteten inte finns i hamnen.
Gösta Hammarberg är hamnmästare i Visby hamn och han säger att det blivit en förändring av det här de senaste tio - femton åren. Numera finns det nästan inga fartyg som ansluter sig till hamnens el, så som skedde förr. 

(Kl. 15:37)
Reporter karin.brindt@sr.se


Blåmålad tältsäng & fågelben-bitar till beskådan
Eleverna på Gotlands konstskola visar nu upp allt de lärt sig under den tid de varit på skolan. Eter var med när deras utställning öppnade på tisdagen:

(Kl. 16:12)
Reporter tomas.ardin@sr.se