1 av 3
2 av 3
3 av 3

ETER ONSDAG 23 MAJ

Vill visa Sundreskatten på hemmaplan
Den stora silverskatten som hittades i Sundre i höstas borde flyttas till Vamlingbo prästgård. Det tycker de styrande i bolaget Heligholm, som äger den gamla prästgården. 
Jan Larsson, ordförande för bolaget Heligholm, berättar om planerna.  

(Kl. 15:37)
Reporter ulrika.uusitalo@sr.se

Prästgårdsladugården i Vamlingbo är alltså önskeplatsen för visning av skattfyndet från Sundre.
Det är Riksantikvarieämbetet som beslutar var skatten skall visas, men från Sudret hörs nu röster om att det är självklart att skatten skall visas i trakten där den är funnen. Majvor Östergren är skattkännare och har ett förflutet som chef för länsmuseet, Gotlands Fornsal. Så här reagerar hon på sudergutarnas önskan om att få ”hem” skatten.

(Kl. 15:47)
Reporter katarina.hedstrom@sr.se


Maskin räddar hjärtat
På Gotland drabbas ungefär 100 personer av hjärtstillestånd varje år och de flesta hinner inte få hjälp i tid.
Det är ett faktum som gör att det finns pengar att tjäna för den som kan minska antalet dödsfall. Nu kan man själv fixa ett hjärtstopp med en egen maskin. Jan Möller är försäljare av defibrillatorer - hjärtstartare. Lars Granström är ansvarig för hjärt-lungräddningsutbildningen vid lasarettet.

(Kl. 15:07)
Reporter tomas.ardin@sr.se


Kristina tar över  
Studentkåren Rindi vid högskolan på Gotland har fått en ny ordförande, Kristina Erlandsson.
Hon läser design och konstruktion på högskolan, men vill nu som kårordförande jobba för att förbättra studenternas vardag.   

(Kl. 15:18)
Reporter lars.eskelind@sr.se


Gotländska ”dubbelgångare” deltar i konstprojekt
Ett gäng gotländska tvillingar skall användas i ett videoverk som skall skapas av konstnären Fiona Tan. Hon är inbjuden av konsthallen Baltic Art Center för att skapa och kommer under flera år att följa de gotländska tvillingar som vill delta i konstprojektet. 16 tvillingpar har redan nappat och vill medverka, berättar chefen för BAC, Johan Pousette.

(Kl. 16:12)
Reporter katarina.hedstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".