1 av 3
2 av 3
3 av 3

ETER FREDAG 25 MAJ

Cementa vill rädda blommor
Cementa i Slite vill starta försöksodling med de skyddade nipsipporna på Filehajdar. Cementfabriken äger marken där den åtråvärda kalkstenen döljer sig nere i berget, men ovanpå växer nordens största bestånd av nipsippa. 
För att komma åt åtminstone en del av berget under blommorna vill företaget ta reda på om och hur det skulle gå att plantera nipsippa på andra delar av Filehajdar.
Eter besökte Filehajdar tillsammans med Kerstin Nyberg som är miljöansvarig på Cementa.

(Kl. 15:36)
Reporter jonas.neuman@sr.se


Avtalet blir dyrt
Fackförbundet Kommunals medlemmar har fått ett nytt avtal och det blev den bästa löneökningen på länge. Drygt 13 procents löneökning under tre år innebär att var och en av kommunals medlemmar får i genomsnitt en löneökning på 842 kr i månaden. Men högre löner innebär också högre kostnader för arbetsgivaren. Här berättar ekonomidirektör Göran Gyllenkrok vad avtalet betyder för kommunen.

(Kl. 15:07)
Reporter lars.eskelind@sr.se


Trots den ovanligt stora löneökningen var inte alla medlemmar nöjda. Eter träffade Sandra Jonasson och Susanne Karlbom som arbetar vid ett gruppboende i Visby.

(Kl. 15:11)
Reporter tomas.ardin@sr.se


Tjänstemän tillrättavisade för sin hantering av barn
Minns ni fallet med de båda barnen som låste in sig på socialtjänstens toalett? Det var ett barnärende som fick länsstyrelsen att rikta allvarlig kritik mot individ- och familjeomsorgen inom kommunens socialtjänst.
Nu är kommunens interna utredning om det som hände klar - och socialdirektören Lena Lager kan bara hålla med länsstyrelsen i den allvarliga kritiken:

(Kl. 15:19)
Reporter katarina.hedstrom@sr.se


Kritiserar valet av domprost
Skarp kritik riktats mot valet och tillsättandet av domprost i Visby. Som Radio Gotland berättat har Mats Hermansson valts till domprost. Han har bland annat varit församlingspräst i Örebro och suttit i Svenska kyrkans missionsstyrelse.
Men biskop Lennart Koskinen och kyrkorådets ordförande Inger Harlevi får alltså kritik för valet. 
I en debattartikel i Svenska Dagbladet idag skriver två präster att de inte fick en ärlig chans. 
Lars Ekblad, kyrkoherde och kontraktsprost utanför Örebro är en av de kritiska.

(Kl. 15:50)
Reporter jimmy.englund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".