1 av 3
2 av 3
3 av 3

ETER ONSDAG 30 MAJ

Privat städning blev dyr för kommunen
Den politiska majoriteten i Gotlands kommun har en inriktning mot att lägga ut kommunala sysslor på privata företag för att det ska bli billigare och bättre för kommunen. För några år sedan tog privata företag över städningen på två skolor i Visby, men på den ena av skolorna är det åter kommunens städerskor som håller rent. Det privata alternativet blev för dyrt.

(Kl. 15:08)
Reporter karin.brindt@sr.se


Samlar fästingar
De gotländska lammen har mer problem med den fästingburna sjukdomen anaplasma än djur på fastlandet. Den här veckan är fästingexperten Jan Chirico från Statens veterinärmedicinska anstalt på Gotland för att samla in fästingar för att försöka ta reda på varför det är så. Insamlingen görs på Stora Karlsö, men också i Gammelgarn och Östergarn, där många lamm har drabbats hårt av den så kallade betesfebern.

(Kl. 15:47)
Reporter anna.jutehammar@sr.se


Det enkla är det bästa
Fotbollslaget Vif Gute har fått en jobbig start på årets seriespel i div 1, sex förluster på sju matcher. Eter tog kontakt med erfarne ishockeytränaren Torgny Bendelin för att prata allmän idrottspsykologi inom lag i tillfällig motgång.

(Kl. 16:13)
Reporter lars.eskelind@sr.se


Träd planteras i Afrika för att sona gotländska utsläpp
Hur dåligt samvete har du för dina koldioxidutsläpp?
Att ”köpa sig fri” från sina utsläpp, det tycks vara grejen nu. Eter uppmärksammar fenomenet ”klimatkompensation”.
Det handlar om att plantera träd för att kompensera för utsläpp från oljeuppvärmt hus, till exempel. Men hur lyckad är den metoden? 
Naturskyddsföreningens klimathandläggare Emma Lindberg är skeptisk.

(Kl. 15:19)
Reporter katarina.hedstrom@sr.se


Intresset svalt för att skaffa en mentor
Eleven Linn Harstäde och mentorn Tobias Mattsson, chef Rusta, Visby berättar om varför de vill delta i mentorverksamhet.
På Elfrida-Andréegymnasiet i Visby finns det ett samarbete mellan elever och gotländska företagare. Projektet handlar om att företagarna blir mentorer och ska visa eleverna hur det fungerar i näringslivet.
Samarbetet har pågått i flera år men nu verkar det som om intresset minskar. Bara 11 elever visade intresse av att få en av årets 20 platser.

(Kl. 15:37)
Reporter tomas.ardin@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".