Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktuella händelser, debatter och nyheter.

ETER TISDAG 3 JULI

Publicerat torsdag 5 juli 2007 kl 17.27
1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Markägaren som utmanar länsstyrelsen
Eter har träffat markägaren som inte vill att länsstyrelsen gör reservat av hans skog. Det handlar om ett område med gammal skog väster om Fardume träsk som kallas Träskvidar. Där vill länsstyrelsen att det blir ett naturreservat som vi berättade om i Eter i går. Men alla markägarna vill inte sälja sin skog till länsstyrelsen. Arvid Olofsson fortsatte att gallra och avverka som tidigare under våren. Men då bestämde länsstyrelsen att han inte får röra sin egen skog i väntan på beslut om det ska bli naturreservat.

(Kl. 15:37)
Reporter jonas.neuman@sr.se


300-åring klev i land
Idag är det 266 år sen Carl von Linné landsteg på Gotland för en dryg månads rundresa på ön. 27 platser hann botanikerlegenden besöka under sin rundresa på ön och han imponerades av det gotländska landskapet och kulturen. Carl von Linné kom i Lars Kruthofs skepnad och blev mottagen av ”madame Nypelius” till trumvirvlar och salut.

(Kl. 16:11)
Reporter johanna.eklundh@sr.se

1700-talsfantasterna Kent Klintberg och Isadora Lundén var dagen till ära finklädda i tidsriktiga kläder.

(Kl. 16:19)
Reporter johanna.eklundh@sr.se


Olika bud om kyrkovarsel
Förra veckan berättade vi i Radio Gotland om den oro som finns bland öns kyrkoinventerare. Vi hörde om en personal i chock över att arbetet med att kartlägga innehållet i alla öns kyrkor inte skulle gå i mål. Nu skall vi höra att åsikterna går isär i fråga om hur arbetet kan fortskrida - om det överhuvudtaget lagts några varsel för 10 anställda - eller om de oroar sig i onödan. Annica Grönhagen är en av inventerarna som gärna fortsätter jobbet.

(Kl. 15:07)
Reporter lasse.ahnell@sr.se

Men stiftets ekonom, Görel Ridne-Ahlqvist, säger att inventeringen skall avslutas och att inga varsel är lagda.

(Kl. 15:19)
Reporter katarina.hedstrom@sr.se


Tofta Camping rustas för 100 miljoner
Det kommer att byggas flera badbassänger, hotell och en mängd uthyrningsstugor på Tofta camping. Totalt kommer det att investeras för över 100 miljoner kronor under de närmaste åren. Men några villavagnar blir det inte säger Mia Jacobsson som sen tidigare står bakom bland annat Tofta Strandpensionat och Suderbys Herrgård.

(Kl. 15:52)
Reporter tommy.lundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".