1 av 2
2 av 2

ETER ONSDAG 4 JULI 2007

Murbruk berättar kyrkors ålder
Gotländska kyrkor ska åldersbestämmas med hjälp av ett internationellt forskningsprojekt med basen i Åbo akademi. Projektet handlar om att datera murbruk med kol-14 metoden, som går ut på att mäta hur mycket kol det lagrats i bruket när det härdar. En av de kyrkor som undersökts är Bro kyrka där det sedan tidigare finns många berättelser om kyrkans ålder. Det berättar byggnadsantikvarie Heikki Ranta som håller i det här projektet.

(Kl 16:11)
Reporter ulrika.uusitalo@sr.se


Ingen oro över tomma platser på Donnergymnasiet Många platser är tomma på de gotländska gymnasieskolorna, det har Radio Gotland rapporterat om idag. Fler än hundra platser är lediga inför skolstarten i höst. På Donnergymnasiet i Slite står 88 av skolans 120 platser lediga. Men det är inget att oroas över, enligt skolans rektor Petronella Odhner, som menar att siffrorna inte stämmer med hur det ser ut i verkligheten.

(Kl. 15:07)
Reporter therese.bergstedt@sr.se


Hur ser framtiden ut för Gotlands gymnasieskolor?Skoldirektör Peter Molin besökte Eterstudion för att prata om framtidens utmaning för gymnasieskolan - att organisera gymnasieskolan efter hur många ungdomar det kommer att finnas på ön.

(Kl. 15:14)
Reporter katarina.hedstrom@sr.se


Fler skogsägare reagerar mot reservatsplaner

Vi har de senaste dagarna i Eter kunnat höra om markägaren Arvid Olofsson som protesterat mot att länsstyrelsens beslut att göra hans skog till naturreservat. Vi har kontaktats av flera upprörda lyssnare efter inslagen som haft liknande erfarenheter som Arvid Olofsson och tycker att länsstyrelsen behandlat dem illa. En av dem är Stig Buskas, markägare från Östergarnslandet. Länsstyrelsen har klassat hans skogsmark som skyddsvärd och den ersättning som han erbjudits ligger långt under marknadsvärdet. Stig Buskas är arg och känner sig förödmjukad av länsstyrelsen.

(Kl 15:37)
Reporter johanna.eklundh@sr.se


Länsstyrelsen svarar på kritiken
Karin Fager, ansvarig chef för skogsbruket och naturvården på länsstyrelsen, kommenterar fallet och svarar på kritiken.

(Kl 15: 46)
Reporter katarina.hedstrom@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".