1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

ETER TORSDAG 5 JULI


Misstänkt grovt miljöbrott
Miljö-och hälsoskyddskontoret på Gotland har anmält ett misstänkt miljöbrott, kanske grovt sådant, på en gård på södra Gotland. Det handlar om en oljeförorening av ännu okända mått. Miljöskyddsinspektören i Hemse, Dan Lundgren, har under sina 30 år i tjänsten, aldrig upplevt en vattenförorening likt den här som upptäckts på södra Gotland. 200 liter tjock olja har pumpats upp ur en brunn. Det var i samband med renoveringsarbeten som den nye ägarens hantverkare upptäckte misstänkt oljespill och kallade Dan Lundgren till platsen.

(Kl. 15:07)
Reporter katarina.hedstrom@sr.se


Teater på sommarlovet
Nu har sommarlovet pågått ett tag, men jag gissar att alla barn ännu inte har ledsnat på att vara lediga. Och på Gotland finns det naturligtvis en massa att hitta på under dessa sommarveckor. Eter besökte ett gäng tjejer som valt att skippa bad och glassätandet i en vecka, för att prova på att vara någon annan en stund.

(Kl. 16:14)
Reporter therese.bergstedt@sr.se


Tyska journalister på mordresa
I Hablingbo gör ett gäng tyska journalister sig redo för lunch. De har mordsemester, kan man säga, de är här för att besöka det Gotland som finns i Mari Jungstedts kriminalromaner. Bottarve, Varvsholm, Othem och utgrävningsplatsen i Fröjel är några av dom platser som Mari Jungstedts kriminalkommissarie Knutas besökt i sin jakt på mördare och dessa platser får tyska journalister besöka. Det är turistorganisationen Visit Sweden och Gotlands turistbyrå som arrangerar resan för att saluföra Gotland som ett tyskt turistmål. Vi träffade den svenskspråkige frilansjournalisten Gesine Underzagt från Hamburg och journalisternas guide Olle Hoffman, projektledare för ”Historiska Gotland”.

(Kl. 15:36)

(Kl. 15:45)
Reporter johanna.eklundh@sr.se


Wallanderturism i Ystad
Böcker, filmer och platserna de utspelar sig på har blivit ett viktigt sätt att locka turister för turistbranschen. I Ystad - där Henning Mankells kriminalkommissarie Kurt Wallander löser mordgåtor på löpande band - är Wallanderturismen oerhört betydelsefull. Frågan är om de har några tips till oss på Gotland om deckarturism? Birgitta Johnsson, turistchef på Ystads Kommun, berättar om hur de märkt av den så kallade Wallandereffekten.

(Kl. 15:53)
Reporter therese.bergstedt@sr.se


Politiker vill ha Ö-spelen på Gotland
Höga politiker från Gotland har rest till Rhodos för att visa att de står på idrottens sida. Det är ett drag som syftar till att få Ö-spelens styrelse att tycka att Gotland kan vara platsen för ett framtida Ö-spel. Gotland vill stå värd för något Ö-spel under tidsperioden 2015-2019. Ordföranden för kultur- och fritidsnämnden, Inger Harlevi (m) och kommunfullmäktiges ordförande Lilian Edwards (m) har tillsammans med Gotlands idrottsförbunds ordförande Lasse Samuelsson presenterat planerna för dem som bestämmer över spelen.

(Kl. 15:22)
Reporter owe.jarlo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".