1 av 3
2 av 3
3 av 3

ETER TISDAG 10 JULI

Skyltförbud vållar ilska
Turistsäsongen är igång för fullt nu på Gotland. Och det betyder också högsäsong för öns alla hantverkare och konstnärer som gärna vill visa och sälja sin konst till alla besökare som åker runt på vägarna. Många gör reklam för sin verksamhet genom lagliga - och olagliga - skyltar längs vägkanterna. Fast alla får inte skylta som de vill för sin verksamhet. Målaren Anders Palmér driver ett galleri i Norrlanda och när han ville skylta för sitt galleri från den närmsta huvudvägen - då blev det nej både från Vägverket och länsstyrelsen. Men länsaccesorn Morten Spencer försvarar beslutet.

(Kl. 15:07)

Reporter therese.bergstedt@sr.se


Gotland bäst på nyföretagande
Gotland är bäst i Sverige på att starta företag. Det visar nya siffror från Nyföretagarcentrum. Det har startats över 20 procent fler företag hittills i år än vid den här tiden förra året. Eter träffade den nyblivna egenföretagaren Agneta Cederkvist och pratade om varför gotlänningar är så bra på att starta eget. Almis Christer Granegård tror att gotlänningarna är modigare än andra.

(Kl. 15:17)

Reporter johanna.eklundh@sr.se


Seminarium i Almedalen om mänskliga rättigheter
Nationalencyklopedin skriver i sin juniorupplaga om mänskliga rättigheter att det är rättigheter som alla människor bör ha. Ingen ska behandlas vare sig bättre eller sämre på grund av hudfärg, kön, språk, religion eller politisk uppfattning. Men oftast handlar mänskliga rättigheter om hur det är på andra håll i världen, i Afrika, i Sydamerika, under krig och tortyr. I dag hölls under Almedalsveckan ett seminarium om hur det här med mänskliga rättigheter fungerar i Sverige. I panelen fanns bland andra Lisa Wrangsjö från Antidiskrimineringsbyrån på Gotland och Bengt Westerberg, ordförande för Röda Korset.

(Kl. 15:37)

Reporter mika.koskelainen@sr.se


Gotlands första queerklubb slår upp portarna
Idag slår Gotlands första queerklubb upp portarna. Under fem tisdagkvällar ska Klubb Feber, som den heter, husera på klubben Underbar på Stora torget i Visby. Eter tog sig ner till klubben timmarna före den stora premiären och kollade in förberedelserna.

(Kl. 16:11)

Reporter johanna.eklundh@sr.se


Möte med fotografen Ingalill Snitt
Sundrebon Marita Jonsson har skrivit texten till fotoboken Svenskt. Marita Jonsson har tillsammans med fotografen Ingalill Snitt åkt runt i Sverige och beskrivit hur landskapets och årstidernas växlingar förändras och vi med dem. Vi har träffat fotografen Ingalill Snitt. Hennes intresse för det genuint svenska blev allt större under åren utomlands, hon har bott 25 år i bland annat Spanien och Frankrike innan hon återvände till Sverige för några år sen.

(Kl. 15:53)

Reporter bjorn.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".