ETER TISDAG 31 JULI

Splittrat på Wisby Strand
Det är oroligt i ledningen för det bolag som driver Wisby strand. NMT management har sedan starten drivits av tre personer - Niclas Sjöblom, Tobias Larsson och Mats Skärlén. Nu knakar samarbetet i fogarna och Mats Skärlén lämnar sitt uppdrag som ansvarig för restaurangdelen. Vd:n Niclas Sjöblom har sjukskrivit sig och det är tillförordnade vd:n Gun Widgren som svarar på alla frågor kring bolaget.

Reporter lars.eskelind@sr.se


Eter granskar den miljöovänliga turismen
Varje år tar Gotland emot hundratusentals besökare under några korta, intensiva veckor. De allra flesta anländer till ön med båt eller flyg, många kör runt med bil och många skräpar ned. Det här frestar förstås på miljön och frågan är hur turismen på ön ska bli miljövänligare?
I en serie i tre delar ska Eter uppmärksamma de miljöproblem som turismen för med sig och vad som kan göras åt saken. Vi börjar på Visbys skräpigaste plats.


Reporter therese.bergstedt@sr.se


Kontrollerar avloppen på Gotland
Fyra av tio enskilda avloppsanläggningar i Sverige fungerar inte enligt beräkningar som Naturvårdsverket gjort. Bara på Gotland finns det 11000 enskilda avlopp och av dessa kan 4400 vara i så dåligt skick att de förorenar dricksvattenbrunnar och övergöder Östersjön. Eter träffade miljöskyddsinspektören Magnus Pettersson som har tillsynsansvar enligt Naturvårdsverkets nya råd och nya kommande krav.

Reporter lasse.ahnell@sr.se


Fårö dagen efter
Igår avled ju Ingmar Bergman. Varenda nyhetsmedia har hårdbevakat händelsen och helt plötsligt blev Fårö centrum för all världens tidningar, radio och tv. Eters reporter Catarina Gustafsson besökte Fårö dagen efter och besökte Bygdegården.

Reporter catarina.gustafsson@sr.se


Pridefestival i Visby
Igår inleddes den årliga Pridefestivalen i Stockholm och på fastlandet är det Pride-yra. Men det är inte bara där bi-, homo- och transexuella festar loss. Ikväll ordnas Gotlands egna lilla Pridefest på Effes i Stockholm och Eter träffade arrangören Annika Wassén strax innan festligheterna drog igång.

Reporter johanna.eklundh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista