ETER ONSDAG 1 AUGUSTI

Restaurangerna blomstrar i regnet
Äntligen skiner solen över oss och idag känns det för första gången på ett bra tag som det är sommar i luften. Men det är inte alla som jublar över solen och sörjt det dåliga vädret. Restaurangbranschen har haft en ljus sommar på grund av det dåliga vädret. Eter träffade krögaren Gabriel Sahlin och den lunchätande turisten Elise Aderbauer vid Stora torget.

Reporter johanna.eklundh@sr.se

Miljövänligare turism
I den andra delen i Eters serie om ekoturism pratar vi om alternativen till den traditionella miljöovänliga turismen. Bengt Olof Grahn är ekostrateg inom Gotlands kommun. Han ser många områden där de som driver turistföretag kan bli betydligt bättre på att ta hänsyn till miljön.

Reporter therese.bergstedt@sr.se


Sveriges Radios vd om Radio Gotlands framtid
Det har varit ganska stora besparingskrav inom Sveriges Radio under våren. På Radio Gotland har fem personer lämnat sina arbeten och kritiken från personalen var hård mot ledningen med vd:n Peter Örn i spetsen. Kritiken fick Peter Örn att lämna sin post i maj och han efterträddes av Kerstin Brunnberg. När hon besökte Gotland i dagarna passade Eter på att prata med henne om radions framtid.

Reporter lars.eskelind@sr.se

Livvakterna på stranden i Tofta
Den regniga sommaren har också betytt att det varit rätt lugnt för livräddarna på Tofta Strand. Eters reporter träffade Tord Thuresson, Tofta Strands svar på David Hasselhoff.

Reporter therese.bergstedt@sr.se

Nej till reningsverk
Flera av de gotländska avloppen är dåliga och släpper ut för mycket föroreningar. Fyra av tio avloppsanläggningar på ön fungerar inte och många fastighetsägare tvingas nu till förändringar. På andra håll i landet blir det allt vanligare med minireningsverk i känsliga områden men i Gotlands kommun godkänner man inte det. Ann Lidén är sommarboende i närheten av Sudersand på Fårö och hon tycker att minireningsverk skulle passa speciellt bra på Fårö.

Reporter lasse.ahnell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista