ETER TORSDAG 2 AUGUSTI

Nipsippan kikar upp ur jorden i Filehajdar
Vi har tidigare berättat om nipsipporna i Filehajdar, den ovanliga blomman som växer i mängder vid Cementas kalkstensbrott. Cementa har nu dragit igång ett projekt för att sprida nipsippebeståndet till delar av Filehajdar där de inte vill bryta kalk. I början av sommaren samlade Anders Birgersson på Cementa Research in frön och satte dem och nu har precis nipsipporna börjat kika upp ur jorden. Eter åkte till Filehajdar tillsammans med Anders Birgersson och kikade på de små plantorna.

Reporter johanna.eklundh@sr.se


Gotlands mest miljövänliga turistmål
I veckan uppmärksammar Eter hur turismen på ön ska kunna bli miljövänligare. Transporterna och skräpet är dom största miljöproblemen har vi konstaterat, liksom att man på kommunen tycker att fler av turistföretagarna på ön borde satsa på ekoturism som affärsidé. Men hur ska man göra som turist då om man vill turista miljövänligare? Ett sätt är att välja ett besöksmål som utnämnts som bra för miljön. Sen några år tillbaka delar Svenska Ekoturismföreningen ut utmärkelsen Naturens bästa till resmål som de anser uppfyller kraven för ansvarsfull upplevelseturism i naturen i Sverige. På Gotland är det bara Lilla Karlsö som fått den här utmärkelsen. Eter begav sig dit.

Reporter therese.bergstedt@sr.se

Mats Jansson, utvecklingschef på Gotlands Turistförening, berättar om hur inställningen är bland turistföretagare att arrangera miljövänliga resmål.

Reporter lars.eskelind@sr.se


Blivande popstjärnan Nejra besöker studion
27-åriga Nejra lärde sig spela piano som nioåring men det tog arton år innan hon fick chansen att ge ut sin musik. Hennes skivbolag upptäckte henne efter att hon lagt ut sin musik på nätet. Idag spelar hon på Gotland för första gången och på väg till spelningen på Toftagården passade hon på att besöka Eterstudion och berätta om sin första singel ”Headstrong”.

Reporter lars.eskelind@sr.se


Eter luskar i myten om rötmånaden
Förra veckan började rötmånaden och överallt möts vi av tips och råd på hur man ska hantera maten vid den här tiden på året. Men hur orolig behöver man vara egentligen? Är det verkligen så att maten blev mycket känsligare i måndags när det regnade och var allmänt ruggigt? Eter har gått till botten med begreppet rötmånad.

Reporter johanna.eklundh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista