ETER MÅNDAG 6 AUG

Romateatern säljer Hamlets brallor
Idag öppnade en unik klädbutik på Gotland. Det är Romateatern som idag och imorgon tömmer garderoben och säljer dräkter från femton års Shakespeareföreställningar. Eter tog på sig spenderbyxorna och begav sig till klosterruinen och pratade med producenten Christina Vaino.

Reporter johanna.eklundh@sr.se


Silver ger guldglans över ladies
På söndagskvällen tog det svenska basketlandslaget ett sensationellt silver i VM för U19-lag. En av spelarna var Agnes Nordström, nyförvärv i Visby ladies den här säsongen. En av ladies tränare, Anders ”Leo” Pettersson berättar om vad det betyder att ha en VM-silvermedaljör i laget.

Reporter lars.eskelind@sr.se


Ny bok om medeltida Visby
Varför invaderade Valdemar Atterdag Gotland år 1361? I nya boken ”Visby 1361 invasionen” söker antikvarien Gun Westholm svaret på frågan. Boken presenterades på en presskonferens idag och Eter var på plats för ett snack med författarinnan.

Reporter katarina.hedstrom@sr.se


Rektor vill inte ha färre universitet
I helgen gick Anders Flodström, som är Sveriges nya universitetsadjunkt och chef över Högskoleverket, ut och sa att det borde vara färre universitet i Sverige. Dagens 14 universitet vill Anders Flodström banta ner till 5. På Högskolan på Gotland är man inte så förtjust i den nya chefens förslag. Eter träffade rektorn Leif Borgert tidigare idag.

Reporter johanna.eklundh@sr.se


Få gotländska företag söker riskkapital
Förra året etablerade Regioninvest på Gotland tillsammans med ett privat riskkapitalbolag ”Gotländska investeringar” - ett samarbete där parterna skjuter till tio miljoner kronor var som skall användas till affärsutveckling. Men det är glest med ansökningar och än så länge har bara ett företag fått riskkapital. Det är Jonas Dahlström som är delägare i Own Power, vars affärsidé är att projektera vindkraftverk. Han tror att många andra skulle söka riskkapital om de kände till att det var möjligt.

Lars Erlandsson på Almi Företagspartner tror inte att det är få som sökt riskkapital för att företagsklimatet på ön är dåligt. Han tycker snarare att det ser ljust ut för företagandet på ön.

Reporter kjell.k.kihlberg@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista