ETER MÅNDAG 13 AUGUSTI

Sopiga Visby blir rent idag
Idag, när många går tillbaka till jobbet efter semestern, så börjar lågsäsongen för öns sopgubbar. Medeltidsveckan är den smutsigaste veckan på hela sommaren och imorse klockan fem åkte renhållningspersonalen ut och fejade upp efter det medeltida firandet för sista gången i år. Flera hundra kubikmeter sopor har dom städat upp under veckan och det är dubbelt så mycket som under resten av sommaren. Eter träffade renhållningsansvarige Sune Melander på medeltida Visbys sopigaste plats.

Reporter johanna.eklundh@sr.se

Summerad Medeltidsvecka
Utöver att Medeltidsveckan lämnat ett sopspår så har årets medeltidsfest inneburit en massa andra saker. Eter bjöd hit Marie Flemström, generalsekreterare för Medeltidsveckan på Gotland, för en summering.

Reporter lars.eskelind@sr.se

Fotbollsbråk
Efter en fotbollsmatch i helgen mellan Fårösund och Visby IBK har det blivit ett verbalt bråk mellan två personer. Visby IBK:s skribent Rikard Holmström anklagar Gotlands fotbollförbunds ordförande Hasse Rosengren för att ha hånat och uppträtt osportsligt i samband med matchen. Hasse Rosengren är inte bara ordförande i förbundet, han är också engagerad i Fårösund och enligt Holmström har Rosengren öppet kritiserat både Visby IBK och domaren vid helgens match. Rikard Holmström menar att det är olämpligt uppträdande av en ordförande för fotbollförbundet.

Reporter owe.jarlo@sr.se

Dålig skyltning längs stenkusten
Vägskyltarna som hänvisar till den vackra vägen längs stenkusten på norra Gotland har plockats ner. Det var 20 år sen skyltarna sattes upp och nästan lika länge har diskussionen om skyltningen pågått. Framför allt har några av markägarna klagat på att skyltningen gjort att bilar förstört deras väg och mark. Så nyligen plockade Vägverket ner de sista skyltarna. Juristen Nils Högfeldt på Vägverkets Gotlandkontor berättar varför.

Reporter jonas.linne@sr.se

Vad gäller för panten?
Det kom e-post till eter som handlar om pant och PET-flaskor. Varför är det skillnad på vad man får i pant undrar vår lyssnare. Det finns ju flera olika belopp vad man får för i pant - 1, 2 eller 4 kronor. Varför är det så? Är det dubbelt så mycket plast i 2 kronorsflaskan jämfört med den mindre 1 kronorsflaskan? Jan Rehnberg, vd för Returpack, reder ut hur det ligger till.

Reporter lars.eskelind@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista