1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

ETER TISDAG 14 AUGUSTI

Förorenad förskola på väg att bli giftfri
I våras berättade vi om att marken i bostadsområdet Linden i Visby var förorenad på grund av att det tidigare legat en bensinmack på platsen. Under sommaren har i stort sett hela området sanerats, bland annat halva gården på Lindens förskola. Men fortfarande är andra halvan av gården inte sanerad och förskolans 40 barn har hälften av det vanliga lekutrymmet. Eter besökte förskolan Linden.

Reporter johanna.eklundh@sr.se

Succé för ötrafik
Årets trafik mellan Gotland och Öland har varit bra för Destination Gotland. När den sista turen gick den 13 augusti konstateras att 36 000 passagerare har åkt linjen i sommar, vilket var över förväntan. Och även på Öland är man mycket nöjd med sommarens färjelinje. Lisbeth Lennartsson (c) är kommunstyrelsens ordförande i Borgholms kommun på Öland.

Reporter lars.eskelind@sr.se

Väljer bort torsken
Det brittiska matvaruföretaget Birds Eye byter ut Östersjötorsken i företagets fiskpinnar. Företaget använder varje år 17 000 ton torsk som fångats i Östersjön. Det är en fjärdedel av all torsk som får fiskas i Östersjön. Och Fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad tror att den allmänna opinionen har stor betydelse för den här förändringen. I reportaget hör du också Magnus Frisk, Coop och Henrik Svenberg, yrkesfiskarnas riksförbund.

Reportrar kjell.k.kihlberg@sr.se lars.eskelind@sr.se


Basketstjärnor i A7-hallen
Den här veckan har Sveriges landslag i rullstolsbasket träningsläger på Gotland. Det är upptakten inför EM i Tyskland som drar igång nästa vecka. Eter begav sig till träningshallen och träffade gotlänningen och landslagsliraren Niclas Larsson och Mathias Hackzell.

Reporter johanna.eklundh@sr.se


Världens grottentusiaster på ön
Just nu besöks Gotland av några som är extra intresserade av stalaktiter och stalagmiter. För just nu pågår Skandinaviens första internationella konferens om grottor i Visby och då är förstås ett besök i Lummelundagrottorna en obligatorisk punkt på programmet. Eter träffade några entusiaster innan de begav sig in i grottan. En av dom var speleologen Mikaela Lövgren som berättade att för henne började fascinationen för grottor rätt tidigt.

Reporter therese.bergstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".