1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

ETER ONSDAG 15 AUGUSTI

Gotlands spannmål sämre än fastlandets
Just nu går skördetröskorna varma på öns åkrar och tidningarna rapporterade häromdagen att landets spannmålsskörd kommer att bli bättre än någonsin på grund av den blöta sommaren. Men så är inte fallet här på Gotland. Torkan i början av sommaren gör att experterna spår en sämre skörd än vanligt. Eter pratade med lantbrukaren Mats Bondesson och Göran Qviberg, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet, om årets skörd.

Reporter johanna.eklundh@sr.se


Gråbo får makeover
Några designstudenter har fått i uppdrag av Gotlandshem att komma med förslag på hur bostadsområdet Gråbo i Visby kan förbättras. För trots att de boende i Gråbo trivs bra, så har stadsdelen ändå ett dåligt rykte bland andra gotlänningar. Gråbobon Jeanne Gynning säger så här om sina kvarter.

Reporter therese.bergstedt@sr.se


Bra och dåligt för Stora Karlsö
Årets sommar har varit blandad när det gäller vädret och för de turistattraktioner som är beroende av väder har det varit mycket upp och ned. Stora Karlsö är ett sånt resmål där det pendlat mellan fullbokat och totaltomt. Olof Thomsson är vd för Karlsö jagt och djurskyddsförening. Han berättar om sommaren.

Reporter lars.eskelind@sr.se


Klistermärken på frukt
Det kom en fråga till Eter som handlar om klistermärken på frukt. Alla som köper frukt vet ju att det finns klistermärken som talar om vilket sorts äpple eller banan som det är. Vem är det som sätter på alla klistermärken? - hur går det till? Vad ska det vara bra för? Eter reder ut.

Reporter lars.eskelind@sr.se


Jungstedts Knutas på tyska
I år, precis som förra sommaren, har det mördats folk på löpande band framför filmkameror här på ön. Det är Mari Jungstedts böcker som ännu en gång filmas för tysk tv. Det är en jätteproduktion med en av Tysklands mest kända skådespelare Walter Sittler i en av huvudrollerna. Eter begav sig till Stenkyrka och besökte filminspelningen.

Reporter therese.bergstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".