1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

ETER TORSDAG 20 SEPTEMBER

Kanonen lyftes ur havet
I dag skrevs marinarkeologisk historia i Visby. Efter 440 år på havets botten lyftes en kanon från ett förlist fartyg upp. Kanonen fanns ombord på ett fartyg i den dansk-lybska flotta som förliste 1566 utanför Visby.

Reporter jonas.neuman@sr.se

Att kanonen kommer upp just nu beror på att bolaget Nord Stream, som vill lägga ned en gasledning i havet öster om Gotland, betalar för bärgningen och konserveringen av kanonen. Marinarkeolog Göran Ankarlilja tycker det är helt okej att låta Nord Stream betala.

Reporter jonas.neuman@sr.se


Taxichaufför rånad

Natten mellan onsdag och torsdag rånades en taxichaufför i Klintehamn. Två unga män, 22 och 19 år, tog taxi från Visby till Klintehamn och när de skulle kliva av drog de kniv och rånade taxichauffören. Lasse Olofsson är styrelseordförande för Taxi Gotland och han berättar hur de gör för att skydda sig mot liknande händelser.

Reporter lasse.ahnell@sr.se

När liknande händelser sker i närheten av Klintehamn är det ofta behandlingshemmet Hassela som får skulden, att det är Hasselas ungdomar som ligger bakom brottsligheten. Men så är det inte alltid och så var det inte i natt heller. Men däremot finns det folk som VILL att Hassela ska få skulden. Hasselas föreståndare Lasse Siggelin blev i natt inkallad av polisen eftersom de två misstänkta själva uppgav att de var från Hassela. Här berättar Siggelin om mötet inatt.

Reporter lars.eskelind@sr.se


Alskogs behandlingshem bemöter oron
Just nu pågår förberedelserna för att starta ett behandlingshem för ungdomar i det som tidigare var pensionatet Villa Alskog. I går hölls ett välbesökt informationsmöte i Alskog där Jan Emanuel Johansson, Johan Paulsson och Daniel Sandberg som startat bolaget berättade om planerna.

Reporter anna.jutehammar@sr.se


Munken kan få ha öppet till 03
Idag kom öns krogar ett steg närmare längre öppethållande. Ledamöterna i miljö- och hälsoskyddsnämnden säger ja till restaurang Munkkällaren att ha öppet till klockan tre på natten. Men ännu är det inte helt klart eftersom polisen och social och omsorgsnämnden säger nej. Eter har träffat ägaren Lennart ”Lenta” Rosenlund.

Reporter lasse.ahnell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista