1 av 3
2 av 3
3 av 3

ETER 27 SEPTEMBER 2007

Miljögifter funna i Gothemsån

Det giftiga ämnet nonylfenol har hittats i Gothemsån. Nonylfenol är giftigt för vattenmiljön och förstör för de levande organismerna som finns i vatten. Exempelvis visar studier att hanfiskar kan förvandlas till honfiskar av nonylfenol och då kan reproduktionen förstöras.

Nonylfenol är numera förbjudet inom EU, men det finns ofta i textilier som importeras från länder utom EU. Framför allt handdukar. Svenska naturskyddsföreningen har precis gjort undersökningar på några handdukar som säljs i Sverige, berättar Frida Hök på Svenska Naturskyddsföreningen.

Reporter: lasse.ahnell@sr.se

VIF Gute-tränare stannar trots nedflyttning


Fotbollslaget Vif Gutes tränare Stellan Carlsson blir kvar tre år till. Laget, som nästa år får spela i division två efter att ha fallit ur ettan i år, behåller alltså Stellan Carlsson ytterligare tre år. Men Stellan Carlsson kommer också att få ett större ansvar för ungdomsfotbollen och dessutom skapa ett nätverk med övriga klubbar på Gotland.

Reporter: mika.koskelainen@sr.se

Röda tröjor i solidaritet med Burma

Demokratidemonstrationerna i Burma fortsätter.
Militärjuntan har bland annat använt tårgas för att skingra demonstratrena i huvudstaden Rangoon och flera personer har dödats.
Just nu cirkulerar en uppmaning på internet, bloggsidor och sms om att folk över hela världen ska ta på sig röda kläder för  att stötta frihetskamp i Burma. Munkarnas traditionella klädedräkt är nämligen röd.

 
Reporter: anna.jutehammar@sr.se


Femton år med jazz
Jazzklubben på Gotland firar 15 år i år och har lite extra jubileumsstämpel i höst. Kenna Jacobsson och Göran Allqvie gästade Eter under torsdagen för att prata jazz.

Reporter: lars.eskelind@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista