1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

ETER FREDAG 5 OKTOBER

Kommunens telefonväxel flyttas till Hemse

Politikerna i kommunledningen som den här veckan suttit i budgetförhandlingar var alltså eniga över partigränserna om att flytta växeln till Hemse. Vilka lokaler det blir vet man inte än men det finns en hel del som står tomma där, inte minst på att dom statliga myndigheterna dragit sig där ifrån - nu senast arbetsförmedlingen.

Inga pengar finns ännu avsatta till en flytt av växeln eftersom man inte vet vilka lokaler det blir och vad som behöver göras där.

När det gäller det ekonomiska läget så beskriver kommunalrådet Eva Nypelius (c) det som kärvt och budgeten som ansvarsfull - och fram till 2010 ska man spara 120 miljoner - men trots det finns två stora satsningar i nästa års budget:


Tingstäde fästning kan bli nytt besöksmål

Det lönar sig mer att satsa på Tingstäde fästning, än på Enholmen. Det var den slutsats som Statens Fastighetsverk drog i sin utredning av vad det kostar att bevara de sjutton moderna befästningar som försvaret lämnat efter sig enligt   Lena Simonsson, kulturarvsspecialist på Statens Fastighetsverk som har gjort utredningen.

Att fastighetsverket prioriterar Tingstäde fästning som en av de sju gamla militära anläggningar som har störst chans att bli bra turistmål, det är något som glädjer Kjell Pettersson som är aktiv inom Tingstäde hembygdsförening.

Eter åkte till Slite för att försöka ta sig en kilometer ut i havet till den lilla ön Enholmen som bara är 600 meter lång och 450 bred och som Fastighetsverket är för otillgänglig. Gunnar Svensson har varit tillsyningsman på Enholmen 40 år och hoppas på dess framtid.


Planer på ny kryssningskaj i Visby

Allt färre kryssningsfartyg kommer till Gotland. De allt större fartygen får inte plats i Visby hamn och rederierna väljer istället andra större Östersjöhamnar. I sommar kunde 16 000 kryssningsresenärer dessutom inte komma i land på Gotland överhuvudtaget, eftersom det blåste för mycket för de fartyg som bara får plats utanför hamnen. Men efter många års diskussioner verkar det faktiskt hända saker på hamnfronten, berättar nye hamnchefen i Visby, Mats Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".