ETER FREDAG 12 OKTOBER

Gammalt gårdsnamn blev gatuadress

En familj i Västerhejde fått sitt gamla gårdsnamn utbytt mot en modern gatuadress, utan att dom blivit tillfrågade.
Numera är den officiella adressen Sionvägen 8A trots att gården dom äger och bor på heter Lilla Bjers och har gjorts så dom senaste 700 åren - det visar en bildsten på kyrkogården i Västerhejde, säger ägaren Göran Hoas.

Reporter:
karin.brindt@sr.se

Olika åsikter om räddningschefens kompetens

30 brandmän inom räddningstjänsten har skrivit ett brev till kommunledningen där de kräver att deras chef, Johan Kallum, ska avgå. Men det är olika åsikter kring Kallum som chef. Totalt arbetar ca 170 personer inom räddningstjänsten och långt ifrån alla är kritiska till Kallums ledarskap.
Johnny Kahlström är avdelningschef för deltidsbrankåren i Klintehamn och har inte skrivit under kravet på räddningschefens avgång. 


Reporter:
lars.eskelind@sr.se

Skadeståndskrav för bristande elevhjälp

För första gången krävs Gotlands kommun på skadestånd för inte ha gjort tillräckligt när en elev blivit kränkande behandlad under skoltid. Gotlands kommun krävs på 40 000 kronor i skadestånd för att skolan inte levt upp till kraven i lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av elever.

Reporter:
anna.jutehammar@sr.se

Gotlänningar ska bli klimatsmartare

Al Gore tilldelas Nobels fredspris för sitt arbete för miljön.
Nu vill Gotlands kommun att medborgarna ska bli mer klimatsmarta och en kampanj ska få gotlänningarna att byta resvanor för att minska klimatutsläppen. ”Låt bilen stå och ta bussen eller cykeln till och från jobbet” istället är parollen, enligt Cora Juniwik, folkhälsostrateg vid Gotlands Kommun.


Reporter:
jonas.linne@sr.se