ETER MÅNDAG 15 OKTOBER

Svalt intresse för skriftliga omdömen
Frågan om det ska införas skritfliga omdömen i ordning och uppförande i de gotländska skolorna diskuterades på måndagens kommunfullmäktigesammanträde. Den borgerliga majoriteten i barn- och utbildningsnämnden har redan sagt ja till att införa sådana här frivilliga skriftliga ordningsomdömen från årskurs ett och upp till gymnasiet för att få en lugnare studiemiljö. Men hur stökigt är det egentligen i skolan och skulle det bli bättre med ordningsomdömen? På Södervärnsskolan verkar ingen riktigt tro på idén.

Reporter anna.jutehammar@sr.se


Klart med ny soptaxa
Idag beslutade kommunfullmäktige om ny sophämtningsavgift: en fast avgift och en rörlig beroende på hur mycket sopor man lämnar. Men politikerna var inte eniga.

Beslutet föregicks av votering, alltså omröstning, där det borgerliga förslaget vann med siffrorna 36 mot 31. Miljöpartisterna avstod från att rösta.

Reporter jonas.neuman@sr.se


Jobzone hyr ut sin personal
De senaste åren har det varit en tydlig uppåtgående trend inom bemanningsbranschen. Det blir fler och fler företag som hyr in tillfällig personal istället för att själva anställa.

Ett bevis på det är att ett nytt bemanningsföretag kommer att etableras på Gotland i november. Det är det norska företaget Jobzone som öppnar ett kontor på ön.

Mats Emriksson är mannen som ska anställa personal som han sedan hyr ut.

Reporter lars.eskelind@sr.se


Oenighet om inglasade balkonger i nybyggda hus
Får en balkong mot ringmuren vara inglasad eller inte? Nej sa byggnadsnämnden från början, ett nej som blivit ett kanske, det vill säga om alla glasas in.

Alla skall få välja själva tycker Riksbyggen som överklagat och idag hade länsrätten muntlig förhandling och syn vid bostadsrättsföreningen Österport med representanter från byggnadsnämnd, boende, Riksbyggen och bostadsrättförening.

Reporter lasse.ahnell@sr.se


Delade meningar om konst på dialysen
Lasarettets dialysavdelning har fått ett nytt konstverk. När patienterna ligger inne på avdelningen och får dialys kan de vila ögonen på Joakim Allgulanders konstverk med neonljus, gammal träintarsiateknik och serietidningsmotiv. Men det råder lite delade meningar bland personal och dialyspatienter om den här nya utsmyckningen.

Reporter anna.jutehammar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista