ETER ONSDAG 17 OKTOBER

Munken får inte ha öppet till tre
Restaurang Munkkällaren kommer inte att få ha öppet längre än till klockan två på natten. Restaurangen hade ansökt hos kommunen att få förlänga sitt öppethållande, men det blev nej. Lennart Rosenlund, som driver restaurangen är besviken.

Reporter lars.eskelind@sr.se


 

Grannar skeptiska till vindkraftspark i Hablingbo
Igår tisdag sa kommunstyrelsens arbetsutskott ja till planerna på sex vindkraftverk i Stjups innanför kusten mellan Nisseviken och Kvarnåkershamn. Miljödomstolen har tidigare sagt nej till drygt 180 meter höga verk i området, men det kommunen nu säger ja till är istället lägre verk på 150 meter. Nio markägare i Hablingbo har bildat bolaget Vindschejkerna som vill bygga vindkraftverken. Bolagsordföranden Tom Ström är inte förvånad över kommunens positiva inställning. Men Veronica Almström, som driver ett företag i socknen, är mycket negativ till planerna.

Reporter anna.jutehammar@sr.se


Ringmuren för smal att gå på
Kommunalrådet Lars Thomsson föreslår att man ska kunna gå på vissa delar av ringmuren, som en sorts utökad turistattraktion. Idén fick Thomsson när han besökte den engelska staden York. Marianne Lundberg, på Riksantikvarieämbetet tycker att tanken är god, men är ändå tveksam till förslaget.

Reporter lars.eskelind@sr.se


Ombyggnaden av Fornsalen blev för dyr
Idag firar Fornsalen att de har fått organisationen Svenskt kulturarvs stora stipendium för tillbyggnaden av Gotlands fornsal. Men stipendiet på 25 000 kronor räcker bara till en månads räntekostnad, eftersom ombyggnationen blev tolv miljoner dyrare än beräknat.

Reporter lasse.ahnell@sr.se


Låg tillväxt men fler aktiebolag
Idag presenterade intresseorganisationen Företagarna sin årliga lista om hur företagen utvecklats i landets olika kommuner och Gotland hamnade först på en 261 plats av 285 rankade kommuner. Men när Radio Gotland visar listan för ”Företagarna på Gotlands” ordförande Christer Winberg så skiner han upp. Gotland fick nämligen under förra året 5,7 procent fler nya aktiebolag.

Reporter jonas.franzen@sr.se