ETER MÅNDAG 22 OKTOBER

Lyckligt slut på sjödrama i Burgsvik
I går utspelades ett sjödrama med lyckligt slut i vattnet utanför Burgsvik. Fritidsfiskaren Sune Ohlssons plastbåt kantrade när han skulle lägga nät och det var först efter att ha simmat upp emot 400 meter i det tiogradiga vattnet omringad av sälar, som han kunde räddas i land från Näsrevet av en kompis som sett hans kantrade plastbåt.


 

Gråbo och Bingeby mister poliskontor
De lokala poliserna på Gråbo och Bingebyområdet i Visby kommer att tas bort.

Sedan flera år tillbaka har polisen haft en lokal polis på plats i de olika stadsdelarna, men nu gör man om organisationen. Syftet är att ha en flexibel styrka som arbetar med ungdomsbrott.


 

Vägverket sänker hastighet trots motstånd
Klåfingrighet från statliga byråkrater eller ett mer genomtänkt säkerhetstänkande? Åsikterna går isär när det gäller hastighetsbegränsningarna på de gotländska vägarna.

Vägverket vill sänka hastigheten på vägen mellan Visby och Stenkyrka så att man inte får köra 90 någonstans och nu har Vägverket också slagit fast att det blir 70 mellan Skogsholm norr om visby och Halner i Bro, trots att både kommunen och polisen är skeptiska.

 


Gotlands ekobynätverk jobbar för gotländsk ekoby
Föreningen Gotlands ekobynätverk har bildats och ansöker nu om projektstöd med 80 000 kronor till att starta en webbportal.

Det är ett kraftigt ökande intresse bland allt fler i samhället att leva och bo ekologiskt berättar Ingrid Gustafsson som tillsammans med Peter Monsen är talespersoner för föreningen.

Just nu söker man aktivt efter mark i storleksordningen 20 till 60 hektar någon mil ut från Visby för att kunna påbörja bygget av en gotländsk ekoby. Idag finns det ingen ekoby här, trots att Gotlands kommun sedan länge är en ekokommun.

Enligt Ingrid Gustafsson finns det i europa ett stort antal ekobyar och hon har besökt flera i både Tyskland, Danmark och Skottland.

Närmast på programmet står ett seminarium om ekobyggande den 3 december, samt att starta en ekobyportal på internet.


 

Klasshandboll för höslovslediga
Höstlovet har börjat på Gotland och med det följer en hel del aktiviteter för lediga ungdomar. Eter har besökt en för oss anonym aktivitet som pågått i 14 år...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista