ETER ONSDAG 24 OKTOBER

Populärt att gå i förtida pension
Det blir allt vanligare att gå i pension innan man fyllt 65 år. På Gotland har antalet personer som gått i pension i förtid fördubblats under de senaste fyra åren. Vi har träffat två personer som har valt att göra det: Lars och Eigun Olsson i Fröjel, som gick i pension när de var 63 och 64 år.

Ann-Sofie Kraft, pensionsspecialist på Försäkringskassan i Visby tror att många vill hinna ge sig ut på äventyr innan de blir för gamla och inte orkar längre.

Reporter anna.jutehammar@sr.se


 

EU-ministern presenterade nya fördraget 
Idag fick Gotland besök av den svenska EU-ministern och folkpartisten Cecilia Malmström. Hon var här för att berätta om EU:s nya reformfördrag som EU-länderna kom överens om i fredags i Lissabon efter sex års segdragna förhandlingar.

Drygt 60 personer hade tagit sig till Almedalsbiblioteket för att få veta hur Gotland påverkas av det nya fördraget. 

Reporter anna.jutehammar@sr.se 

Gotlandsmoderater på partistämma
På torsdag inleds moderaternas partistämma i Gävle. Fem gotlänningar åker dit för att representera Gotland, men det är bara ordföranden Inger Harlevi som har rösträtt.

Några av de stora frågorna är besparingarna inom försvaret, indelningen av Sverige i större regioner och om människor av samma kön ska få gifta sig.

I en motion till stämman skriver Gotlandsmoderaterna att Gotland ska vara kvar en egen region. Inger Harlevi säger så här om möjligheterna att få igenom den motionen.

Reporter lars.eskelind@sr.se


 

Folkbildningens framtid
Bildningsförbundet ABF:s kursledare samlades för att prata om framtiden för studieförbunden och kurserna. Finns det någon framtid för kurser av den typen längre? Eter fanns med i vimlet.

Reporter lasse.ahnell@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista