ETER TORSDAG 25 OKTOBER

Tillfällig vinter
Det kom en oväntad snöby till Östercentrum i Visby under torsdagen. Det var kommunen som fixade lite snö till barnens stora glädje.

Reporter: lasse.ahnell@sr.se


Siv tvingades till förtida pension
I onsdagens Eter berättade vi om att antalet gotlänningar som väljer att gå i pension innan 65 har fördubblats under de senaste fyra åren. Många vill kanske hinna resa eller förverkliga andra drömmar innan de blir för gamla. Men för andra finns det inget annat val än att gå i pension i förtid. Det handlar om äldre personer som blivit arbetslösa och som inte hittar något nytt jobb. Siv Jakobsson i Vallstena är en av dem. Hon är 64 år, men gick i pension redan vid 62 - trots att hon egentligen inte ville det.

Reporter: anna.jutehammar@sr.seIntresset för kompost ökar
Efter årskiftet blir det förändringar i kommunens sophantering och en av följderna är att kommunen kommer att samla in komposterbart material. Beslutet gör att intresset för kompostering ökar bland gotlänningar och även försäljningen av kompostbehållare får ny luft under vingarna. Eter har träffat några som säljer komposter.

Reporter: lasse.ahnell@sr.seSafari på Lojsta
Gotland borde bli bättre på att använda sig av människors hästintresse när vi marknadsför turismen på ön. Det menar agronomen och forskaren Catharina Svala på Sveriges lantbruksuniversitet. Russen på Lojsta hed är en världsunik företeelse som borde användas mer inom den gotländska turistnäringen, anser Svala.

Reporter: lars.eskelind@sr.se


Dyrare vatten på sommaren
Kommunen har ett förslag som går ut på att vattnet ska kosta mer sommartid när tillgången på vatten är som minst och åtgången som störst. Eter pratade med företagaren Eva Werkelin som bland annat driver Kneippbyns vattenland om vad förslaget innebär för hennes verksamhet.

Reporter: anna.jutehammar@sr.se

Dessutom gjorde vi en enkät bland gotlänningar för att höra vad de tycker om förslaget.

Reporter: lasse.ahnell@sr.se