1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

ETER TISDAG 30 OKTOBER

Ingen ekologisk bomull på lasarettet
För att tillverka ett kilo bomullstyg går det åt 20 000 liter vatten och ett kilo delvis cancerframkallande bekämpningsmedel. De svenska landstingen är storkonsumenter av kläder och lakan av bomull, ändå är det bara ett fåtal som ställer ekokrav på bomullsprodukterna.

Visby lasarett är inget undantag, trots att de är Gotlands största användare av textilier. Tillsammans med Kalmar läns landsting köper lasarettet in tvätttjänster från fastlandet där textilierna ingår. Eter följde med lasarattets försörjningschef Bo Magnusson ner i kulvertarna till textilförrådet.


 

Ekologisk bomull god affär för företag
Bomull är världens mest besprutade växt där allt fler konsumenter nu frågar efter ekologiskt odlad bomull. Eter har gett sig ut på jakt efter ekologiska bomullsprodukter.


 

Nord stream sponsrar forskning vid högskolan
Bolaget Nord stream, som vill bygga sin naturgasledning på havets botten från Ryssland till Tyskland, är beredda att satsa omkring nio miljoner kronor på ett treårigt forskningsprojekt om fåglar i Östersjön.

Det skulle bli ett samarbete mellan Högskolan på Gotland och ett tyskt forskningsinstitut i Rostock. Styrelsen för Högskolan på Gotland har nu gett klartecken till börja jobba på detaljerna i projektet.

Kjell Larsson, professor i ekologi vid högskolan på Gotland, är ansvarig för projektet. 


 

Välkommet bidrag till fågelstationen
Fågelstationen i Sundre har fått pengar, från en insamlingsbössa som stått vid naturmuseet naturum i Vamlingbo i somras.


 

De tre framgångsfaktorerna
Vad är det som gör en idrottare framgångrik? Jo de tre framgångsfaktorerna. Lär dig allt om framgångsfaktorerna genom att lyssna på Anna Johanssons intervju med universitetslektorn och idrottsforskaren Per-Göran Fahlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".