ETER TISDAG 26 JANUARI

Gotländsk uppfinning spar rent vatten

Att spara på vatten är viktigt tycker en gotlänning som nu lämnat in patentansökan på en handfatstoalett. Den blir miljövänlig, energibesparande och tar mindre plats enligt uppfinnaren Calle Sånghus.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Allt högre priser på svensk åkermark.


Priserna på åkermark fortsätter att stiga. Det visar statisitk som bygger på försäljning av mark på den öppna marknaden. I hela landet har åkermarken i snitt blivit 28 procent dyrare på ett år och Gotland är inget undantag, säger Johan Jürss  på LRF Konslut som förmedlar åkermark på Gotland.

Reporter:
anna.jutehammar@sr.se

Cancervaccin får godkänt av Socialstyrelsen

Socialstyrelsen har beslutat att HPV-vaccin som skyddar mot livmoderhalscancer ska ingå i det allmänna barnvaccinations- programmet, och föreslår nu att alla flickor i klass fem och sex ska vaccineras.
Socialdemokraten Janica Sörestedt har tidigare föreslagit att Gotlands kommun skulle börja med vaccination.

Reporter:
jonas.neuman@sr.se

Hallå där med nye domprosten

Han har haft en inflygning sedan i september och nu ser han med förväntan fram emot att få träffa sin publik - eller församling kanske man skall säga eftersom det handlar om nya domprosten Mats Hermansson som kliver upp i domkyrkans predikstol på söndag.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Krav på besparingar oroar anställda i vården

Sjukvården på Gotland ska spara 40 miljoner i år. En stor del av den besparingen kommer att göras på lasarettet och nu stiger oron hos personalen, som fortfarande inte har fått några besked om hur besparingarna ska ske. Linda Alm är vice ordförande i vårdfacket på ön.

Reporter:
christina.ribeiro@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista