ETER ONSDAG 27 FEBRUARI

Färre tallprocessionsspinnare än väntat

Den håriga fjärilslarven har orsakat mycket besvär för de boende på Storsudret sommartid. Men i sommar tyder allt på att det inte blir så många tallprocessionsspinnare som väntat. Stig Larsson som är professor i ekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, har följt larvpopulationen i flera år och tror inte det blir så många larver i år.

Reporter:
anna.jutehammar@sr.se

Slarvigt byggjobb kan ha orsakat vindkraftolycka

Det var slarv när vindkraftverket sattes upp, som gjorde att ett rotorblad lossnade från ett vindkraftverk på Näsudden för en månad sedan. Det hävdar vindkrafttillverkaren Vestas i ett första utlåtande om händelsen.

Reporter:
mika.koskelainen@sr.se

Allt fler utländska studenter på högskolan

Antalet utländska elever har ökat med nästan tio procent och det märks även på Högskolan Gotland. Studierna är gratis,  men det är dyrt att bo och leva här anser många av utlandsstudenterna. Håkon Lundvall kommer från Oslo och läser en treårig utbildning till manusförfattare och han trivs i Visby.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

40-talet gotlänningar ska åka Vasaloppet

Bristen på snö på Gotland i vinter gör det knepigt att träna inför helgens stora skidfest Vasaloppet. Trots det ska minst 40 gotlänningar delta i det nio mil långa loppet. En av dem är Göthe Dahlberg från VOK som nu genomför sitt 14:e Vasalopp:

Reporter:
nilspetter.ek@sr.se