1 av 7
2 av 7
3 av 7
4 av 7
5 av 7
6 av 7
7 av 7

ETER MÅNDAG 10 MARS

Förslag på nya regler för strandskyddet

Miljödepartementet vill att landets kommuner helt ska få ta över ansvaret för att ge dispenser för och upphäva strandskydd. Men Gotland kan bli ett undantag, vilket upprör centerns kommunalråd Lars Thomsson som är ordförande i byggnadsnämnden. 


i förslaget från miljödepartementet sägs att länsstyrelserna ska behålla beslutanderätten över naturreservat och dit hör den 80 mil långa Gotlandskusten, förklarar Stellan Hedgren som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Stellan Hedgren är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.


Reporter:
mika.koskelainen@sr.se

Kan en socken bli uppköpt?

Ibland flyttas gränserna mellan socknarna, till exempel vid markförsäljning. Men skulle en socken i princip kunna försvinna om någon från en annan socken köper upp all mark? 
Länslantmätare Susanna Collin svarar på vad som gäller om en laubo skulle köpa mark i grannsocknen När.

Strax nordost om Visby stadsgräns ligger ett drygt en kilometer stort område som inte till hör den socken man förväntar sig.
I den här lilla lokrumeenklaven finns ett tiotal hushåll, som alla ligger i närheten av väg 148, längs grusvägsslingan Byskogsvägen. I ett hus sitter Allan och Ann-Marie Esteryd vid sitt köksbord och de känner sig inte heller riktigt som Lokrumebor.

Reporter:
anna.jutehammar@sr.se

Ewald ny ordförande för Medeltidsveckan

Björn Ewald har valts till ny ordförande för stiftelsen Medeltidsveckan. Han efterträder avgående Rolf K Nilsson som lämnar uppdraget.
Ewald har lång erfarenhet av turistbranschen och säger så här om varför han tar uppdraget som ordförande i medeltidsveckan.

Reporter:
lars.eskelind@sr.se

Pigga 80-åringar får hembesök

Många 80-åringar är pigga, sunda och aktiva. Det har man funnit när man nu gör hembesök hos varannan 80-åring på Gotland. Syftet med hembesöken är att ge tips och råd till 80-åringar, som fortfarande bor hemma, för att underlätta i deras vardag. 
Anders Emilsson i Visby är en av dem som klarar sig själv.

Reporter:
helen.birch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".