1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

ETER 8 APRIL

Nytt vattenverk ger bättre vatten åt visbybor

Visby med omnejd ska få mer och bättre dricksvatten.
Det är vattenbristen sommartid som nu tvingar kommunens vattenverk att åter ta vattentäkten på Skogsholm i bruk.
Vattentäkten som varit stängd sedan 2003 på grund av föroreningar beräknas ge mellan 15 - 20 procent av Visbys vattenbehov.
Täktvattnet kommer nu att renas i tre steg från bland annat  förekomster av lantbrukets bekämpningsmedel Bentazon som förekommer ibland.
På köpet får hushållen bättre vatten med jämn temperatur och jämnt tryck, då samtliga Visbys vattentäkter och Tingstädevattnet kommer att blandas och fördelas i Visbyområdet. Bingeby vattenverk provkörs nu och tas i full drift från och med maj.

Reporter:
lasse.ahnell@sr.se

Nya livsfarliga droger sprids i hela landet

Livsfarliga droger som ännu inte är narkotikaklassade sprids i Sverige och på Gotland.
Eftersom drogerna inte är narkotikaklassade är de inte heller olagliga och polisen kan då inte göra beslag om de hittar någon som langar eller innehar drogerna, säger Fredrik Södergren vid Visbypolisen.

Reporter:
lisa.classon@sr.se

Nord Stream backar på gasledningsplattformen

Gasledningsbolaget Nord Stream har beslutat att inte bygga den serviceplattform som planerades utanför Gotska Sandön och som väckt kritik från svenskt håll. 
Dan Svanell är Nord Strems Sverigerepresentant.

Stelbenta regler hinder för längre arbetstid

Försäkringskassans regler för bland annat sjukersättning  upplevs av en del som lite stelbenta. En som tycker det är 55-åriga Ulla-Stina Jonasson från Lärbro. 
Hon jobbar halvtid med 50 procents sjukersättning från Försäkringskassan.
Nu vill hon jobba mer och gå upp till 60 procents arbetstid. Men Försäkringskassan godkänner bara sjukersättning i fasta 25-procentsintervaller, vilket innebär att Ulla-Stina skulle förlora pengar på att jobba mer.

Reporter:
anna.jutehammar@sr.se

Gotlänning utbildar brandmän i Pakistan

Sievert Lundh jobbar i vanliga fall inom räddningstjänsten på Gotland, men har under de senaste fem veckorna varit ute på ett helt annat uppdrag med Räddningsverket i Pakistan.
Han har vidareutbildat pakistanska brandmän i hur man räddar folk från rasmassor. 

Reporter:
lars.eskelind@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".